Home » Română » Memorial » Evenimente » 29 ianuarie 1993, Ana Blandiana propune Consiliului Europei proiectul unui memorial al victimelor comunismului

29 ianuarie 1993, Ana Blandiana propune Consiliului Europei proiectul unui memorial al victimelor comunismului

posted in: Evenimente

ana Blandiana 1990Plecată pentru şase luni într-un stagiu de schimburi culturale în Germania, Ana Blandiana, președinta Alianței Civice, propune Consiliului Europei – deși țara noastră nu era încă membră CE, din cauza mineriadelor – realizarea, la Sighet, a unui Memorial al Victimelor Comunismului.

În cadrul conferinţei internaţionale despre drepturile omului organizată de Consiliul Europei la Strasbourg în 28-30 ianuarie 1993, Ana Blandiana a afirmat în intervenţia sa că apărarea acestor drepturi trebuie proiectată şi asupra trecutului totalitar, din mentalităţile căruia izvorăsc multe din încălcările prezentului. Exemplificând prin tragedia numeroşilor supravieţuitori ai închisorilor comuniste din România, Ana Blandiana a înmânat secretarului general al Consiliului Europei un proiect pentru crearea unui muzeu memorial la Sighet, în clădirea ruinată a fostei închisori din localitate.

Conferinţă internaţionlă despre drepturile omului organizată de Consiliului Europei la Strasbourg, ianuarie 1993 

 

Consiliul Europei oferă Memorialului de la Sighet egida sa, comisiile sale de experţi alcătuind un raport oficial, care va fi publicat. După numeroase greutăţi, Memorialul va fi inaugurat la 20 iunie 1997, organizarea sa fiind pe parcurs preluată de Fundaţia Academia Civică – președinte Ana Blandiana.

Fondurile au fost strânse în majoritate de la românii din occident, sponsor principal fiind diplomatul român în exil la Londra Mişu Cârciog. În afara lucrărilor de restaurare şi amenajare a fostei închisori (estimate la 1,5 milioane ECU), la Sighet se desfăşoară periodic simpozioane de istorie şi se editează cărţi despre istoria noastră din ultimii 50 de ani.

Activitatea științifică a început printr-un program de istorie orală la care au participat filialele Alianței și studenți ai Facultății de Istorie din Bucureși și Iași. Primele 20 de aparate de înregistrare au fost donate de dr. Radu Anastase din Bochum, Germania.