Home » Română » Memorial » Evenimente » Expoziția Samaritenii din Markowa deschisă la Memorialul Sighet

Expoziția Samaritenii din Markowa deschisă la Memorialul Sighet

posted in: 2017, Evenimente
Miercuri, 24 mai, în Spațiul Expozițional al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la etajul II a fost deschisă expoziția ”Samaritenii din Markowa”. Versiunea română a expoziției a fost realizată de Institutul Polonez din București, care este și organizatorul evenimentului.

Expoziția  „Samaritenii din Markowa” relatează despre soarta tragică a familiei poloneze Wiktoria și Józef Ulma, care, în timpul celui de-Al II-lea Război Mondial au salvat evrei de la moarte. Pentru aceasta, împreună cu cei șase copii ai lor, au fost împușcați de ocupanții nemți. Atitudinea eroică a țăranilor din regiunea Subcarpatică din sudul Poloniei, pentru care Institutul Yad Vashem de la Ierusalim i-a onorat post-mortem cu titlul de Drepți între Popoare, a fost comemorată prin inaugurarea, în anul 2016, a Muzeului Polonezilor Care au Salvat Evrei în Timpul celui de-al Doilea Război Mondial „Familia Ulma” din Markowa.

La deschiderea expoziției au vorbit doamna Ana Blandiana, președintele Fundației Academia Civică, doamna Agnieszka Skieterska, director al Institutului Polonez din București și domnul dr. Mateusz Szpytma, vicepreședinte al Institutului Memoriei Naționale din Polonia, fondator și primul director al muzeului din Markowa. La deschidere a participat și Excelența Sa Domnul Marcin Wilczek, Ambasador al Republicii Polone în România.

 
După vernisaj, în sala de conferințe a Memorialului a avut loc o masă rotundă dedicată „Drepților între popoare” din Polonia și România, persoane care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și-au riscat viața pentru a salva evrei de la deportarea în lagărele de exterminare.

 

În fața unui public numeros, format din elevi și studenți din Sighet, au prezentat scurte comunicări Excelența Sa Domnul Marcin Wilczek, Ambasador al Republicii Polone în România, doamna Agnieszka Skieterska, director al Institutului Polonez din București și domnul dr. Mateusz Szpytma, vicepreședinte al Institutului Memoriei Naționale din Polonia, Alina Marincean, muzeograf, Muzeul Culturii Evreieşti din Maramureş. Casa memorială Elie Wiesel și conf. univ. dr. Liviu Țîrău de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Virginia Ion, secretar științific al Memorialului Sighet, a făcut o prezentare a familiei Maria și Nicolae Pop din Lăpușul Românesc și a prezentat un scurt interviu cu Artistina Pop Săileanu. Maria și Nicolae Pop, precum și fiica lor Aristina au fost declarați în 1996, pentru ajutorul pe care îl dăduseră lui Samuel Dub, Hannei Marmor şi copiilor ei, titlul de „Drepţi între popoare”.

 

Expoziția ”Samaritenii din Markowa” va putea fi vizitată la Memorialul Sighet până la sfârșitul lunii august 2017.