(1905-1980)
Fiu de ţărani din judeţul Alba, cu studii secundare la Blaj şi Orăştie. Absolvă Facultatea de Psihologie din Cluj, după care urmează studii de specializare la Universităţile din Leipzig, Berlin, Hamburg, Paris, Londra. Primind o bursă Rockfeller (1934-1936) se întoarce în ţară, deşi fusese reţinut la o universitate americană. La Cluj, este profesor la Facultatea de Filosofie şi Litere (1926-1947) şi director al Institutului de Psihologie.
Arestat în 1948, este condamnat la 25 de ani muncă silnică pentru “crimă de uneltire contra ordinii sociale”, după ce refuzase posturile diplomatice oferite de regimul comunist.
După 16 ani de închisoare (a fost eliberat în 1964, prin graţierea de restul pedepsei), îşi reia pe cont propriu activitatea de cercetare şi de publicare, fără a fi readmis în învăţământul românesc. Autor al unor lucrări memorialistice de referinţă. Invitat să conferenţieze la universităţi din Germania şi SUA.
„În ’64 veneau enorm de mulţi acasă din închisori. Dacă te duceai în gară era lumea care aştepta. Îi recunoşteai cu o deosebită uşurinţă: erau palizi, aveau o sfinţenie în priviri, cu o emoţie extraordinară. Se uitau la un copac, la o frunză verde. Şi noi aşteptam şi nu ştiam sigur nici dacă mai este în viaţă. Într-o zi a venit acea zi minunată când mi-a dat telefon mama şi apoi am auzit vocea tatălui meu. Eu, în interiorul meu, nu mai credeam că tata vine. Speram acest lucru, dar când i-am auzit vocea atât de stupefiat am fost, încât am avut senzaţia că este un miracol. Şi-atunci am fugit acasă… Era optimist şi puţin cu frică să nu fie trimis în domiciliu forţat. A fost chinuit extraordinar.
Este emoţionant ce povestea tata: că atunci când a ieşit toată lumea îşi dădea seama, chiar pe tren, de unde vine – de la Aiud. Nu credea că va mai fi admis în viaţa socială şi atunci a întrebat: „ un măturător de stradă cât câştigă?” I-au spus: „Trei sute de lei” sau cît era atunci. „Şi cu banii ăştia poţi să-ţi cumperi pâine şi un litru de lapte?”. Cu apăsarea asta venise şi a păstrat-o mult timp.”
(regizorul Nicolae Mărgineanu despre tatăl său, profesorul Nicolae Mărgineanu, fragment dintr-un interviu din Arhiva de Istorie Orală a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei)
Fişă de încarcerare: