Patrimoniul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței s-a îmbogățit cu o nouă operă de artă. Este vorba de lucrarea Recviem, un triptic în memoria deținuților politic, al artistului Victor Cupșa.
Recviem se adaugă operelor de artă din patrimoniul muzeului care completează profilul Memorialului, oferindu-i o personalitate specială printre muzeele de istorie.
Victor Cupșa: REQUIEM DEDICAT VICTIMELOR COMUNISMULUI IN TOATE ȚĂRILE IN CARE A EXERSAT PUTEREA
Ansamblu de trei picturi, ulei pe pânzà, semnate fiecare separat.
Este compus din trei panouri :
- Panoul central reprezintà un copac având ràdàcinile într’un sol unde se vàd cranii si oseminte. Din trunchul sàu vertical, se deszvoltă o coroanà nouà trecând prin anotimpuri, reprezentând simbolic reânnoirea. (Dimensiuni : 160 cm. / 98 cm)
- Panoul din stânga reprezintà momentul jertfei victimelor pe un rug modern cu teava pe care vine combustibilul care se transformà în flàcàri. Costumele sunt un fel de odàjdii semi-laice. (Dimensiuni : 131 cm. /91 cm.)
- Panoul din dreapat reprezintà tragedia celor care au pàràsit recuzitele orgoliilor în care au fost drapati, si drama celui care dà seamà, vàzând tot ce se întâmplà dar este ciung deci neputincios. (Dimensiuni : 131 cm/ 91 cm.)
Vernisarea tripticului Requiem de Victor Cupşa, dedicat victimelor comunismului, și instalat la Cimitirul Săracilor, parte integrantă a Memorialului Victimelor Comunismului, a avut loc în 9 iunie 2016, cu prilejul manifestărilor organizate de Fundația Academia Civică de Ziua Memoriei, o zi a celor ce au trecut prin închisorile şi deportările comuniste sau au luptat în rezistenţa împotriva comunismului.
Despre opera artistului Victor Cupșa, găsiți mai multe informații pe pagina sa de internet
citește și
Ana Blandiana, Victor Cupșa sau Răstignirea de pe Statuia Libertății în revista Familia, mai 2015