posted in: Din "marea de amar"
(n. 1938 la Zimnicea)
În 1956 era studentă în anul I la Facultatea de Drept. În dimineaţa zilei de 5 noiembrie a aflat de la prietenul său Alexandru Malinescu că în Piaţa Universităţii va avea loc o manifestaţie studenţească (având ca model ceea ce se întâmpla în Ungaria). După ce a transmis şi alotr colegi informaţi, a fost prezentă în Piaţa Universităţii la ora 15. Seara, împreună cu mai mulţi colegi au confecţionat manifeste antisovietice, pe care urmau să le difuzeze a doua zi („Jos rusa şi marxismul. Vrem ştiinţă nu politică în universităţi. Urmaţi exemplul studenţilor unguri, cehi, polonezi”, „Sprijiniţi naţiunea maghiară, lupta ei pentru libertate. Demascaţi adevăratul vinovat, imperialismul rus. Demascaţi presa comunistă.”)
.
A fost arestată în noaptea de 5 noiembrie.
A fost condamnată, în „lotul Rusiescki”, la 2 ani închisoare. Închisă întâi la unitatea „A” a MAI, a fost transferată în 1957 la Jilava, de unde a fost eliberată la 27 ianuarie 1958.
După eliberare se înscrie la IATC, devenind regizor de teatru.
***
Lotul Rusiescki
Tribunalul Militar Bucureşti pronunţa, la 23 mai 1957, sentinţa în procesul în care au fost implicaţi studenţii de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, arestaţi noiembrie 1956: Dan Mugur Rusiescki , şeful lotului, a fost condamnat la 4 ani închisoare, Radu Surdulescu şi Florin Caba , la 3 ani închisoare, Alexandru Malinescu , student an I I.A.T.C. şi Eugenia Florescu , la 2 ani închisoare, Mircea Tatos , Aurel Moldovan şi Dan Constantin Stavarache la câte 1 an închisoare corecţionala, Paul Mitroi , Alexandru Dincă şi Mihai Cezar Busuioc , la 6 luni închisoare, iar Radu Gabrea , Vladimir Trifu şi Marin Stănescu au fost achitaţi.
citeşte şi
În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.