Expoziţia “Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan (1951-1956)” s-a deschis miercuri, 19 iunie, ora 19, la Prefectura din Tübingen (Wilhelm-Keil-Straße 50)
La deschidere au vorbit:
Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Sighet
Romulus Rusan, realizatorul expoziţiei
Joachim Walter, prefectul de Tübingen
Prof. Reinhard Johler, directorul Institutului de istorie si geografie regionala a svabilor dunareni, Tübingen
Dr. Mathias Beer, Institutul de istorie si geografie regionala a svabilor dunareni, Tübingen
Eveniment organizat în parteneritat cu Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde şi cu Prefectura din Tübingen.
Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 8 august şi poate fi vizitată de luni până vineri între orele 7.30-18.30
Expoziţia, realizată de Romulus Rusan şi de o echipă a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, a fost inaugurată la 25 martie 2011, pentru a comemora 60 de ani de la deportările din Banat şi Mehedinţi în Bărăgan. Deportările din iunie 1951, reprezintă unul (şi cel mai bestial) dintre numeroasele proiecte de epurare socială pe care le-a inventat regimul comunist din perioada Gheorghiu-Dej, aflat în plină dominaţie sovietică.
Expoziţia este alcătuită din 28 de panouri în care sunt expuse cronologic şi tematic: situaţia internaţională din anii 50 (ruperea lui Tito de Kominformul stalinist), elaborarea planului de „dislocare”, alcătuirea „listelor negre”, pregătirea şi executarea deportării, viaţa în Bărăgan, clădirea caselor, procurarea apei şi mâncării, şcoala, munca, înmormântările, în sfârşit „Domiciliul obligatoriu”. Textele explicative sunt completate de sute de fotografii, hărţi şi obiecte, toate provenind din banca de date a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului. Mărturiile personale sunt transcrieri ale înregistrărilor din arhiva de istorie orală a Memorialului Sighet, în martie 2010 fiind lansat şi un audiobook cu fragmente de amintiri.
Expoziţia este parte a proiectului „Memoria deportărilor din România”, realizat cu sprijinul programului „Europa pentru cetăţeni. Memoria activă a Europei” al Comisiei Europene. Versiunea germană a acestei expoziţii a fost realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Berlin.
Expoziţia Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan (versiunea germană) a fost deschisă în perioada 19 iunie-30 septembrie 2012 la Memorialul Berlin-Hohenschönhausen, în noiembrie 2012 la Haus der Donauschwaben din Sindelfingen, în perioada 25 ianuarie-1 martie 2013 a fost prezentată la Consulatul General al României de la München, iar între 25 aprilie şi 31 mai 2013, a fost deschisă la Bukowina-Institut din Augsburg.