Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » In memoriam Zaharia Urdea

In memoriam Zaharia Urdea

posted in: Din "marea de amar"
Zaharia Urdea 
(23 martie 1923, Şaieş-Sighişoara, jud. Mureş – 30 iunie 2014, Sibiu)
 A fost arestat în vremea studenţiei (Facultatea de Drept din Cluj), la data de 28 august 1948, din Spitalul de la Sighişoara, unde se afla într-o vizită la tatăl său, internat acolo. A fost condamnat la 5 ani de detenţie (pentru uneltire contra ordinii sociale), înainte de eliberare primind un spor de pedeapsă de 24 de luni de internare administrativă. A fost eliberat în iunie 1954, după ce a trecut prin mai multe sedii ale Securităţii, penitenciare şi colonii de muncă, între care Securitatea din Sibiu, Penitenciarul din Sighişoara, Securitatea din Sighişoara, Securitatea din Cluj, Penitenciarul din Cluj, închisorile Văcăreşti, Piteşti, Jilava, Târgşor, coloniile de muncă de la Canal (Peninsula, Valea Neagră, Poarta Albă), închisoarea din Aiud.
La 18 aprilie 1959 a fost rearestat sub pretextul că „purtase corespondenţă duşmănoasă” cu un prieten, fost deţinut politic, Nicolae Grozavu. A fost condamnat la 9 ani de închisoare (pentru uneltire contra ordinii sociale), fiind eliberat prin graţiere în 1964; după ce a trecut prin mai multe spaţii de recluziune: Securitatea din Petroşani, Securitatea din Deva, Penitenciarele Jilava şi Galaţi, coloniile Periprava, Grind, Salcia, Strâmba, Băndoiu, Stoeneşti şi Penitenciarul Gherla.
După 1990 s-a implicat activ în activitatea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Sibiu.
După prima eliberare, din 1954, Zaharia Urdea s-a căsătorit cu Ligia Mihai, fiică de preot greco-catolic, care l-a aşteptat vreme de şase ani, cât a durat prima perioadă de detenţie.
 
Ne-am căsătorit şi am avut doi copii. Radu s-a născut în 1955, în 11 noiembrie, şi fetiţa în 1957, în 6 martie. Dar pentru că 6 martie era venirea lui Petru Groza la putere, m-am dus la asistentă şi i-am dat nişte bani ca să-i schimbe data, ca să nu-şi sărbătorească ziua în data de 6 martie. Şi am pus-o în 5. Şi acum îmi reproşează fiică-mea: „M-ai făcut mai bătrână cu o zi”. (…)
Înseamnă că simţeaţi o reală aversiune dacă aţi schimbat data de naştere a fetiţei…
Da, bineînţeles, până în ziua de astăzi şi până mor. Da, nu pot să-i suport. 
…Şi totul a mers bine până în 1959, când, în ’59, sunt chemat la Securitatea din Petroşani. Şi nu-mi spune nimic, mă ţine acolo o lună de zile. După aceea mă trimite la Deva, unde era regiunea. (…) Şi acolo am stat la Securitate în condiţii… mă rog, ca la Securitate… Şi m-a condamnat la 9 ani de zile. (…) M-au anchetat, dar nu m-au bătut.
Dar cine v-a anchetat, mai ştiţi?
Unul Baleia. Baleia îl chema, dar nu m-a bătut. De ce? Zice: „Măi, ca să te pot bate, trebuie să cer aprobare de la Bucureşti”
Fragmente din interviul 2876 din AIOCIMS, realizat de Andreea Cârstea cu Zaharia Urdea la data de 11 decembrie 2009.
 
 
citeşte şi
http://cosmin-budeanca.blogspot.ro/2014/07/lista-tristetii-fosti-detinuti-politici.html