Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Ioan Ladea

Ioan Ladea

posted in: Din "marea de amar"
Ioan Ladea la 11 ani (mulţumim dnei Ana Ladea şi dlui Matei Ladea pentru fotografiile şi documentele donate Memorialului Sighet, consituite în dosarul Ioan Ladea)

(17 februarie 1935-15 martie 2001)

fiu al artiștilor plastici Romul Ladea și Lucia Piso

Este arestat la 13 ani, pe când era elev la Liceul „Inocențiu Micu” din Cluj, împreună cu prietenul său Ioan Pușcaș din Trăznea (părinții acestuia fuseseră uciși de trupele horthiste în primele zile de după ocuparea Transilvaniei de Nord). Amândoi au fost internați la închisoarea Târgșor, iar după eliberare și-au continuat școala la cursurile „fără frecvență”.

Aflat în anul de studiu 4 al Facultății de Medicină din Cluj, este exmatriculat în 1958 pentru “afinități reacționare prin care propaga netrăinicia regimului de democrație populară”, iar în 1959 este arestat și trimis în judecată, urmând a fi condamnat la 3 ani de închisoare corecțională la Aiud, 3 ani de interdicție corecțională și confiscarea totală a averii pentru delictul de uneltire contra ordinei sociale. La baza condamnării au stat afirmațiile “regimul de democrație populară […] va fi răsturnat pe curând, contribuind la aceasta și bandele de fugari din munții Făgărașului” cu care s-ar fi aflat în legătură. Este eliberat la 8 august 1962.

Cu studiile mereu întrerupte de anchete și exmatriculări, termină Medicina și, ca și colegul său Ioan Pușcaș, devine la vârsta maturității un cunoscut medic specialist.

În 1977, nemairăbdînd situația politică devenită din ce în ce mai apăsătoare, se alătură mișcării Paul Goma, urmând a fi arestat pentru infracțiunea de complot contra ordinii publice la 5 aprilie și eliberat la 20 aprilie 1977. După eliberare este condamnat la domiciliu forțat în comuna Joița, județul Infov (actual Giurgiu), unde a locuit pentru restul vieții, decedând la 15 martie 2001, la vârsta de 66 de ani.

 

Studiu de caz din Sala 71 – Elevi în detenție deschisă la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie