Multe dintre țările lumii sărbătoresc Ziua Copilului la 20 noiembrie, pentru a marca ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului (20 noiembrie 1959).
În Uniunea Sovietică și în celelalte țări de „democrație populară” s-a stabilit încă din 1951 ca Ziua Copilului să se sărbătorească la 1 iunie.
În concepția regimului comunist din România, copilul, „tânăr vlăstar al poporului” devenea exponentul „omului nou”. Prin îndoctrinare politică făcută încă de la o vârstă fragedă, copilul și ulterior viitorul adult, putea deveni un apărător al noului regim și al valorilor impuse de acesta.
Cu toate acestea, copilăria, chiar și în timpul regimului comunist, nu a încetat niciodată să fie cea mai frumoasă perioadă a vieții, o perioadă lipsită de griji, în care singurul cuvânt pe ordinea de zi era „joaca”/„jocul”.
Cu ocazia zilei de 1 iunie, dorim să le urăm tuturor copiilor, mari și mici, un sincer și călduros la mulți ani, dar nu în spirit revoluționar.
Prezentăm câteva imagini din arhiva Memorialului Sighet, fond Fototeca ziarului România Liberă, care ilustrează momente din viețile copiilor regimului comunist, din perioada anilor 40-60.
Text și selecție fotografii: Dănuț Vasile