Home » Română » Centrul de Studii » Dezbateri şi mese rotunde » 6 iulie 2003, : “La ce foloseşte istoria în post-comunism. Rolul Memorialului de la Sighet şi al Şcolii de Vară”

6 iulie 2003, : “La ce foloseşte istoria în post-comunism. Rolul Memorialului de la Sighet şi al Şcolii de Vară”

Stephane Courtois vorbind în cadrul conferinţeiStephane Courtois este unul din marii istorici ai comunismului. Student şi discipol al lui Annie Kriegel, conduce revista “Communisme” şi este cercetător la CNRS – Paris. A coordonat Cartea neagră a comunismului, carte de enorm succes (un milion de exemplare în 26 de limbi), prin care stabileşte şi măsoară rolul criminogen al totalitarismului roşu, cu nouăzeci milioane victime la activ. Urmărea Cărţii negre a comunismului, Du passé faisons table rase, recent apărută la Paris, este o antologie a prefeţelor şi addendelor ediţiilor naţionale (între care şi cea la ediţia romana, apărută în 1998).

Stephane Courtois a fost pentru a patra oară rectorul Şcolii de Vară de la Sighet, membru în Consiliul Ştiinţific al Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, care pregăteşte Memorialul Sighet, şi un mare prieten al Academiei Civice, cu care colaborează de la începuturile acesteia.

În cadrul scurtei escale la Bucureşti, în drum spre Sighet, unde a condus a şasea ediţie a Şcolii de Vară, Courtois a ţinut la sediul Academiei Civice conferinţa

LA CE FOLOSEŞTE ISTORIA ÎN POSTCOMUNISM
Rolul Memorialului şi al Şcolii de Vară de la Sighet

În cartea „Courtois la Sighet” – prelegerile ţinute şi discuţiile purtate de Courtois, de-a lungul celor patru vizite pe care le-a făcut la Memorialul Sighet şi la Centrul de Studii din Bucureşti.