Home » Română » Memorial » Evenimente » 2015 » 70 de ani de la manifestația comunistă din fața Ministerului de Interne, care urmărea înlăturarea guvernului Rădescu

70 de ani de la manifestația comunistă din fața Ministerului de Interne, care urmărea înlăturarea guvernului Rădescu

posted in: 2015, Evenimente

La Banca Națională a României a avut loc miercuri, 24 februarie, prezentarea albumului „Generalul Nicolae Rădescu. Profilul unui om de stat  în imagini și documente” realizat de prof. univ. dr. Andrei Șerbănescu (nepotul de soră al fostului prim-ministru al României) și de dr. Oana Ionel Demetriade, consilier la CNSAS. Prezentarea albumului a fost făcută de cei doi autori, precum și de istoricii Claudiu Secașiu (CNSAS), Dorin Matei (Magazin istoric) și Cristian Păunescu (BNR).

coperta nicolae radescu mica

A fost evocată de acad. Mugur Isărescu (guvernatorul BNR), printre altele, ceremonia funerară din 23 noiembrie 2000, când, la inițiativa sa (în acea vreme prim-ministru al României), rămășițele pământești ale generalului Rădescu au fost repatriate după 47 de ani și depuse într-un cavou din cimitirul Bellu.

repatriere radescu cimitirul bellu 2000 mica

Printre invitați s-au numărat și Ana Blandiana și Romulus Rusan, care au participat, în urmă cu 15 ani, la acea ceremonie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cimitirul Bellu din București, 23 noiembrie 2000. Șerban Rădulescu-Zoner, Constantin Ticu-Dumitrescu, Ana Blandiana, Romulus Rusan. Preluare din albumul menționat, p. 291.

 

 

 

La rubrica „O carte pe zi” puteți citi o prezentare a volumului „Un procuror incomod”, publicat de Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului în anul 2011, volum care se referă de asemenea la evenimentele din februarie 1945, care au avut un rol nefast în sensul grăbirii comunizării României.

Dată fiind densitatea evenimentelor anului 1945, Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului va publica, în paralel cu alte apariții editoriale și mediatice, fragmente din arhiva proprie referitoare la fenomenele care au contribuit de-a lungul întregului an 1945 la comunizarea țării.