Home » English » Memorial » News and Events » Două expoziţii la Cluj – Napoca

Două expoziţii la Cluj – Napoca

posted in: News and Events

Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului (CISAC) a prezentat publicului clujean, simultan, doua expoziţii revelatorii pentru activitatea sa.
Marţi 13 februarie, orele 13, în colaborare cu Centrul Cultural Francez din Cluj, în holul Bibliotecii Academiei din Cluj, str. Mihail Kogălniceanu nr. 12-14 a fost vernisata expoziţia O cronologie a războiului rece, o prezentare în documente şi sute de imagini a perioadei de ruptură globală care a traumatizat omenirea o jumătate de secol şi continuă să o obsedeze şi azi, la 17 ani de la căderea Zidului Berlinului. Facândparte dintr-un proiect susţinut prin programul Uniunii Europene „Cultura 2000”, expoziţia a fost concepută şi realizată de Romulus Rusan, directorul CISAC, iar despre importanţa ei au vorbit doamna Doina Cornea, domnul Bernard Houliat, directorul Centrului Cultural Francez, istoricul Liviu Tarau.

Ioana Boca, director executiv al Fundaţiei, a prezentat la Biblioteca Centrală Universitara din Cluj miercuri, 14 februarie orele 13  cea de-a doua expoziţie, intitulata Memoria ca formă de justiţie, în fapt un rezumat în imagini al Memorialului de la Sighet şi al altor proiecte ale Fundaţiei.Au rostit alocuţiuni Ruxandra Cesereanu, Ioan Ciupea şi Vali Orga.

CISAC, având în componenţa consiliului său ştiinţific nume de notorietate ştiinţifică precum Stéphane Courtois, Vladimir Bukovski, Thomas Blanton, Dennis Deletant, Pierre Hassner, Şerban Papacostea şi Alexandru Zub, este o prezenta activa în cercetarea de istorie recentă, nu numai prin rolul său de creator al Memorialului Sighet, ci şi prin numeroasele simpozioane organizate în ultimii 14 ani, prin renumită Şcoala de Vară ajunsă la a zecea ediţie, prin cele aproximativ 20.000 pagini de comunicări, studii, documente, mărturii, ca şi prin cele 5000 ore de înregistrări de istorie orală. O variantă în limba germană a expoziţiei Memoria ca formă de justiţie a fost vernisata la Frankfurt, în decembrie 1999, de Ana Blandiana, preşedinta Fundaţiei Academia Civică, şi dr. Joachim Gauck, directorul din acea vreme al Oficiului pentru Studierea Documentelor STASI, după care a parcurs alte nouă oraşe germane. Un modul al expoziţiei de la Biblioteca Universitara (Generaţia Unirii exterminata în închisori) a fost vernisat în noiembrie 2006 la Praga, iar în februarie 2007 la Paris. Iar O cronologie a războiului rece (varianta engleză) a parcurs până azi patru oraşe europene (Dresda, Praga, Budapesta şi Varşovia). Varianta franceză a expoziţiei apare acum în premieră absolută la Cluj.

Memorialul de la Sighet, înfiinţat în 1993, este primul memorial al victimelor comunismului din lume, o instituţie internaţionala de referinţă în domeniul istoriei recente. în 1995 a fost luat de Consiliul Europei sub egida să. în 1997 a fost declarat de autorităţile române ansamblu de interes naţional, iar în septembrie 1998 a fost clasificat de acelaşi Consiliu al Europei printre primele trei locuri ale memoriei europene, alături de Memorialul de la Auschwitz şi de Memorialul Păcii din Franţa.

 

Biroul de presă al Memorialului Sighet