Cu ocazia celei de-a X-a ediţii a Şcolii de Vară, au fost vernisate noi săli în cadrul Muzeului Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.
Represiunea împotriva culturii. Artişti închişi este o sală dedicată actorilor, plasticienilor şi muzicienilor care au avut de suferit în perioada comunista.
Cenzura în teatru şi în film, dar şi distrugerea unor monumente din patrimoniul culturtal românesc sunt alte două teme abordate în această sală.
Libertatea pe unde scurte este un omagiu adus posturilor de radio străine care emiteau în limba română, în special postului de radio Europa Liberă. Prin emisiunile Europei Libere, BBC-ului, Vocii Americii, ascultătorii din România puteau afla informaţii nu numai despre ce se întâmplă în străinătate dar şi ceea ce se întâmplă în propria tara.
Femei în închisoare este una dîntre cele mai impresionate săli ale muzeului. Alături de cele peste 4200 de nume de femei care au trecut prin închisorile comuniste, se regăsesc poveşti ale unor femei din rezistenţa anticomunista din munţi – Lucreţia Jurj, Aristina Pop, Alexandra Pop, Elisabeta Rizea, dar şi ale unor femei închise doar pentru că erau soţii, surori, mame, fiice ale unor persoane considerate “duşmani ai poporului”.
Rezistenţa anticomunistă din munţi este o sală dedicată acestui fenomen extraordinar care s-a manifestat în primele două decenii de după cel de-al doilea război mondial. Sunt prezentate cele mai importante grupuri de rezistenţă.