Home » Română » Memorial » Evenimente » Expoziţia Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan se deschide la Budapesta

Expoziţia Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan se deschide la Budapesta

posted in: Evenimente

Vineri, 11 octombrie 2013, orele 10, va avea loc vernisajul expoziţiei “RUSALIILE NEGRE – DEPORTAREA ÎN BĂRĂGAN”, realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului. . Expoziţia, găzduită în Sala Iacobinilor a Academiei Maghiare din Budapesta (1014 Budapest, Országház utca 30.), va putea fi vizitată până în data de 22 noiembrie.

La deschiderea expoziţiei vor vorbi  Palasik Mária, din partea Arhivei Istorice a Serviciilor Secrete de la Budapesta,  Ioana Boca, directorul executive al Fundaţiei Academia Civică şi Virginia Ion, secretarul ştiinţific al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Cu acelaşi prilej va fi prezentată şi expoziţia Canalul Dunăre-Marea Neagră, un cimitir programat, realizată de  Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, curator Romulus Rusan, expoziţia care va fi expusă în perioada 7 octombrie-3 noiembrie la Memorialul de la Recsk.

Dublul eveniment este organizat de Fundaţia Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei în parteneritat cu Arhiva Istorică a Serviciilor Secrete de la Budapesta.

            

 

  

Expoziţia “Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan”, realizată de Romulus Rusan şi de o echipă a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, a fost inaugurată la 25 martie 2011, pentru a comemora 60 de ani de la deportările din Banat şi Mehedinţi în Bărăgan. Expoziţia este alcătuită din 26 de panouri în care sunt expuse cronologic şi tematic: situaţia internaţională din anii 50 (ruperea lui Tito de Kominformul stalinist), elaborarea de către Securitate a planului de „dislocare”, alcătuirea „listelor negre”, pregătirea şi executarea deportării, viaţa în Bărăgan, clădirea caselor, procurarea apei şi mâncării, şcoala, munca, înmormântările, în sfârşit „Domiciliul obligatoriu”. Textele explicative sunt completate de sute de fotografii, hărţi şi obiecte, toate provenind din banca de date a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului. Mărturiile personale sunt transcrieri ale înregistrărilor făcute de colaboratorii CISAC, în cadrul vernisajului fiind lansat şi un audiobook cu fragmente de amintiri.


Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului (CISAC) este condus de Romulus Rusan şi funcţionează fără întrerupere de 20 ani, fiind cea mai veche componentă a Fundaţiei Academia Civică şi, implicit, a Memorialului Sighet. Arhiva sa – compusă din 6000 de ore de înregistrări de istorie orală, din aproape o sută de mii de fişe de detenţie politică, din 10.000 de acte de deces în detenţie, din mii de fotografii şi sute de filme documentare – este laboratorul de creaţie al Memorialului şi s-a materializat, totodată, publicistic prin editarea a peste 30.000 pagini  de carte. Competenţa sa este girată de prezenţa în Consiliul Ştiinţific a unor mari specialişti în istorie aplicată, ca academicienii Şerban Papacostea şi Alexandru Zub, cercetătorii Stéphane Courtois, Thomas Blanton, Dennis Deletant şi Helmut Muller-Enbergs, fostul disident Vladimir Bukovski, sociologul Pierre Hassner.


Expoziţia este parte a proiectului „Memoria deportărilor din România”, realizat cu sprijinul programului „Europa pentru cetăţeni. Memoria activă a Europei” al Comisiei Europene.


Expoziţia „Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan” a fost deschisă 3 mai 2011 la Biblioteca Centrală Universitară din Timişoara, ocazie cu care a avut loc şi o discuţie cu martorii din deportarea de acum 60 de ani, iar în 19 mai la Muzeul de Artă din Drobeta Turnu Severin. Din 2 iunie şi până în 2 septembrie expoziţia a fost deschisă la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, în septembrie 2011 a fost expusă în sala de expoziţii a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, în perioada noiembrie 2011-martie 2012 la Spaţiul Public European al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, iar în aprilie 2012 în sala de expoziţii a Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu..Expoziţia „Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan” (versiunea germană) a fost deschisă în perioada 19 iunie-30 septembrie 2012 la Memorialul Berlin-Hohenschönhausen, în noiembrie 2012 la Haus der Donauschwaben din Sindelfingen, în perioada 25 ianuarie-1 martie 2013 a fost prezentată la Consulatul General al României de la München, iar între 25 aprilie şi 31 mai 2013 a fost deschisă la Bukowina-Institut din Augsburg, iar în perioada 18 iunie-5 august la Prefectura din Tubingen.