Home » Română » Muzeul Sighet » București » Memoria ca formă de justiție. Memorialul Sighet la București

Memoria ca formă de justiție. Memorialul Sighet la București

posted in: București
Dragi prieteni,
Din 1 decembrie 2022 sediul Fundației Academia Civică este în București, str. JL Calderon nr. 66.

În acest moment nu este nici o expoziție deschisă în Spațiul expozițional al Memorialului Victimelor Comunismului de la București, str. JL Calderon 66.

 

Vă așteptăm să participați la seria de conferințe Justiția memoriei. În fiecare lună vă invităm să audiați o nouă conferință din această serie.

Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

***
Stimați vizitatori,
Ne bucurăm să anunțăm redeschiderea Spațiului expozițional permanent al Memorialului Sighet la București.
Clădirea din str. Jean Louis Calderon nr. 66 a fost reabilitată și consolidată (proiectant general Studio Casa Voc, arh. Dan Oproiu; antreprenor general SCIT).
Vă așteptăm în noile săli ale Spațiului expozițional cu o expoziție specială, Dușmance ale poporului.

Expoziţia este deschisă zilnic (de luni până duminică) între orele 10.00 şi 18.00, iar intrarea este liberă.

 

Pentru programul de vizitare vă rugăm să consultați secțiunea Program sau să ne urmăriți pe facebook

 

Octombrie 2021

 

***

 

SIGHET-BRUXELLES-BUCUREȘTI

Dacă Memorialul Sighet a fost realizat în două decenii, ideea acestui Spaţiu expoziţional a apărut în 2012, în contextul discuţiilor intense despre necesitatea unui muzeu al comunismului în România. Mulţi dintre comentatori nu ştiau sau nu voiau să ştie că un asemenea muzeu există (deși unii dintre ei -cercetători sau ziariști – ”îmrpumutaseră” elemente fotografice sau științifice din zestea Sighetului).1 afis calderon 3

Şi, cum tocmai prezentasem, în octombrie 2011, rezumatul “Sighetului” la Parlamentul European de la Bruxelles, am hotărât să permanentizăm acea expoziţie în Capitală, pentru a-i scuti de drumul obositor până la Sighet (650 km) măcar pe vizitatorii vârstnici, dar în acelaşi timp pe elevi, pe studenţi, pe turiştii străini veniţi în Capitală şi cărora, în lipsă de altceva, le putea fi arătată doar Casa Poporului, ca mostră a comunismului românesc!

Din ultimele resurse financiare ale Fundaţiei Academia Civică a fost cumpărată o casă tradiţional bucureşteană, în apropierea Grădinii Icoanei şi a străzii Maria Rosetti.

Reabilitarea clădirii a fost realizată în anul 2012, în interior a fost montată expoziţia bruxelleză, în curte au fost amplasate câteva din imaginile caracteristice de la Sighet, iar la 9 mai 2013 (zi simbolic aleasă, ca Zi a Europei) micul muzeu a fost deschis, în prezenţa unui public emblematic: foşti deţinuţi sau deportaţi politici, scriitori, artişti, cercetători, profesori, medici şi ziarişti de la marile agenţii de ştiri europene şi americane.

Romulus Rusan, mai 2013