Home » Deutsch » Gedenkstätte » Presseschau » Agerpres: Maramureş: Cum ar arăta România anului 2025 – temă la Şcoala de Vară de la Sighet

Agerpres: Maramureş: Cum ar arăta România anului 2025 – temă la Şcoala de Vară de la Sighet

posted in: Presseschau

    Baia Mare, 18 iul /Agerpres/ – Lectorii Şcolii de Vară, găzduite de Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet şi Fundaţia Academia Civică, au propus tinerilor cursanţi un exerciţiu de imaginaţie despre cum ar putea arăta România anului 2025. 
    Vicepreşedintele Fundaţiei Academia Civică, scriitorul Romuls Rusan, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că, deşi la început, tinerii participanţi au fost sceptici în a-şi imagina viitorul ţării, după mai multe discuţii cu lectorii cursurilor au realizat că etapa actuală este una tranzitorie, iar viitorul trebuie privit cu mai mult optimism.
    “Prima reacţie a elevi a fost una pesimistă, iar, în urma mai multor discuţii, tinerii şi-au dat seama că ţin cont doar de actuala etapă a societăţii în care trăim. Apoi au început să aibă o altă abordare mult mai optimistă asupra modului cum ar putea evalua societatea românească. Tinerii au dovedit că au anumite resorturi interne deosebite, însă au fost şi foarte critici la adresa actualei societăţi, a şcolii, profesorilor, inclusiv a manualelor care, în multe cazuri conţin teme, cel puţin pe partea istorică, depăşite de o înţelegere firească”, a spus Romulus Rusan.
    Acesta a fost de părere că tinerii elevi participanţi la cursurile Şcolii de Vară de la Sighet degajă multă încredere, limpezime în ceea ce priveşte viitorul, fapt ce ar putea reaşeza România pe o traiectorie mult mai bună.
    Pe de altă parte, vicepreşedintele Fundaţiei Academia Civică a spus că anunţarea deschiderii la Bucureşti a unui Muzeu al Comunismului, avându-l în frunte pe prof. Vladimir Tismăneanu, l-a făcut să se întrebe ‘dacă avem sau nu un Muzeu al Comunismului în România?’, mai ales că prof. Tismăneanu a conferenţiat în urmă cu trei la Cursurile Şcolii de Vară de la Sighet.    
    “Sigur, orice idee e salutară în această privinţă când e vorba de recuperarea memoriei, a trecutului, a unei istorii atât de sumbre pentru trecutul ţării noastre. Muzeul Memorial din Sighet tocmai a împlinit 18 ani de existenţă şi deţine un palmares impresionat de documente şi arhive care vorbesc despre spaţiul concentraţionar românesc. Avem o bază de date cu peste 35.000 de documente arhivate, mii de ore de mărturii audio povestite de supravieţuitori sau familiile acestora. De-a lungul anilor am organizat expoziţii itinerante în fostele ţări comuniste, inclusiv în Europa Apuseană. De asemenea, sub egida Consiliului Europei, am organizat o expoziţie itinerantă. În concluzie nu se poate afirma că în România nu funcţionează un muzeu dedicat comunismului”, a spus Rusan.
    La cursurile Şcolii de Vară din Sighet care s-a încheiat, luni, au participat 60 de elevi, 40 de profesori de istorie,  patru studenţi din Basarabia, tineri din Franţa şi două profesoare din Coreea de Sud specializate în limba şi cultura română.
    Printre invitaţi s-au numărat Hubertus Knabe, directorul Muzeul Hohenschonhausen din Berlin (Germania), Helmut Muller-Enbergs, cercetător principal la Oficiul pentru Studierea Documentelor STASI, şi istoricul Stephane Courtois. AGERPRES/(AS – Leontin Cupar)