Luni, 1 decembrie, s-a deschis la Consulatul General al României de la Torino expoziţia “Memoria ca formă de justiţie”.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu
Centrul de Cultură şi Tradiţie Românească din Torino
Consultatul General al României la Torino
sub patronajul Consiliului Regional Piemonte (Comitato della Regione Piemonte per l’affermazione dei valori della Resistenza e dei principi della Costituzione repubblicana e Consulta regionale europea)
Invitat special Prof. Bruno Mazzoni
Organizator al evenimentului dna Valentina Mihaela Pascal (Centrul de Cultură şi Tradiţie Românească din Torino)
Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 18 decembrie şi va putea fi vizitată între orele 16-19
Memoria ca formă de justiţie
Expoziţie a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, realizator Romulus Rusan, dedicată Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, primul de asemenea gen şi amploare în ţările ex-comuniste. Început în 1993 şi luat la scurt timp , la Strasbourg, sub egida Consiliului Europei, Memorialul de la Sighet a atins în acest an vârsta majoratului, iar prezentarea sa sub cupola Parlamentului din Bruxelles reprezintă o recunoaştere nu numai a importanţei sale, dar şi a sacrificiilor şi suferinţei popoarelor de dincoace de Cortina de Fier în cei 45 de ani de regim comunist.
Expoziţia a fost organizată de Fundaţia Academia Civică în parteneriat europarlamentarul Monica Macovei, sub înaltul patronaj al preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul financiar al Grupului Popular European din Parlamentul European şi deschisă la Parlamentul European în octombrie 2011, fiind itinerată apoi la Bucureşti, Chişinău, Bălţi, Sibiu. Expoziţia este şi baza expoziţiei permanente găzduite de Spaţiul expoziţional permanent al Memorialului Sighet la Bucureşti.
Memoria ca formă de justiţie
Cea mai mare victorie a comunismului – o victorie relevată dramatic abia după 1989 – a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism.
Realizarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective.
Format din Muzeul de la Sighet şi din Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, cu sediul în Bucureşti, precum şi organizator al Şcolii de Vară, Memorialul este o instituţie unică în felul ei prin faptul că este în acelaşi timp centru de cercetare, de muzeografie şi de învăţământ.
Expoziţia „Memoria ca formă de justiţie” prezintă pentru prima oară în Italia această instituţie complexă, primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume, realizat în urmă cu 21 de ani în România, sub egida Consiliului Europei, într-o fostă închisoare stalinistă. Ea rezumă cele 60 de săli ale marelui muzeu în câteva zeci de panouri care cuprind istoria represiunii comuniste dintre 1945 şi 1989 şi a monstruoaselor mecanisme ale funcţionării acesteia pe baza reprimării celor mai elementare drepturi ale omului şi a urii înţeleasă ca un combustibil istoric.
Adusă în Italia, după ce a fost vernisată la Parlamentul European de la Bruxelles, această expoziţie, o expoziţie a suferinţei de o jumătate de secol a unui popor, este un răspuns la nevoia celor două Europe – de Est şi de Vest – de a se descoperi şi cunoaşte. Pentru că, să nu uităm: În timp ce în Occident a fost anunţată moartea lui Dumnezeu, în răsărit a fost ucis cu sălbăticie omul. Şi cine poate spune dacă omul sau Dumnezeu sunt mai greu de resuscitat
Ana Blandiana