Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Arestările din 5/6 mai 1950

Arestările din 5/6 mai 1950

posted in: Din "marea de amar"

1În luna aprilie 1950 direcțiile regionale de Securitate au înaintat la centru tabele nominale cu propunerile de arestări. Pe tabelul cu foștii demnitari a fost trecută rezoluția rămasă nesemnată “Toate elementele care au avut un rol în viața politică a țării. Să se găsească motive de implicare în procese”.
În noaptea de 5/6 mai 1950 a fost dus la Sighet cu dubele un prim lot de aproximativ 80 de persoane, ulterior acesta fiind completat cu alte câteva zeci de “elemente dușmănoase”, care în prima noapte nu fuseseră găsite la domiciliu. Inițial foștii demnitari au stat închiși la Sighet mai mult de un an de zile fără nici o bază legală.
Abia la 1 august 1951, au fost „legalizate” lucrurile: prin decizia MAI nr 334, 89 foști demnitari erau “trimiși” (ei se aflau deja acolo!) într-o unitate de muncă “pe termen de 24 luni – evidență specială”. Numele de cod al penitenciarului Sighet era „Colonia de muncă Dunărea”. Această pedeapsă administrativă, fără drept de apel,le-a fost majorată la 6 august 1953 cu 60 luni prin Decizia MAI nr. 552.

La 15 august 1951 au fost aduși la Sighet și condamnații din procesul PNȚ (noiembrie 1947), aflați până atunci la Galați (între ei, Iuliu Maniu și Ion Mihalache). Birocrația, teroarea și haosul erau atât de mari încât unii dintre deținuții politici au fost “condamnați” a doua oară la mult timp după ce decedaseră.

 

***

 

Bilanţul acestei operaţiuni, pregătite şi desfăşurate minuţios, la scara întregii ţări, este înaintat conducerii M.A.I. “Cabinet”, printr-o adresă cu nr.  43/41768 din 6 mai 1950:

“La ordinul Dvs. de a pregăti şi efectua ridicarea a unui număr de 82 elemente, vă raportăm următoarele:

În urma verificărilor efectuate pe teren s-a reuşit identificarea a 74 persoane, restul de 8 neputându-se identifica. (…)

Pentru reţinerea celor 74 elemente identificate s-au organizat 38 echipe a câte 6 tov. dintre care una de intervenţie însumând un total de 228 tov. repartizaţi astfel: 115 de la  Şcoala D.G.S.P., 40 de la D.S.C.(Direcţia Securităţii Capitalei)  şi 63 de la Direcţia IV. S-au dat instrucţiuni scrise fiecărei echipe, s-au dat formele  pentru operaţiuni în plicuri astfel ca fiecare echipă să facă două  operaţiuni, operaţiunea fiind declanşată  la orele 0.35 în noaptea de 5 –  6 mai 1950.”

 

După ce le-au fost percheziţionate locuinţele, foştii demnitari arestaţi în Capitală au fost duşi în arestul din subsolul clădirii Ministerului de Interne (devenit mai târziu sediul C.C. al P.C.R., iar din 1990, sediul Senatului), unde le fuseseră pregătite celule separate.

Din arestul M.A.I., foştii demnitari au fost împărţiţi, spre a fi îmbarcaţi în dube, cu care au fost duşi la penitenciarul Sighet.

Familiile foştilor demnitari au fost evacuate din case, la scurt timp după arestarea bărbaţilor, în acord cu Instrucţiunile privind bunurile celor internaţi, discutate în şedinţa  din 27  martie 1950, a cadrelor din conducerea M.A.I.

 

din Claudiu Secașiu, Noaptea demnitarilor. Contribuții privind distrugerea elitei politice românești în Analele Sighet 6. Anul 1948 – instituționalizarea comunismului, editor Romulus Rusan, Fundația Academia Civică, 1998