„Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet”, Facultatea de Studii Europene și Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul UBB, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel și cu Institutul Polonez din București organizează „Centenarul Revoluției din octombrie – 100 de ani de represiune”, în perioada 12-15 octombrie, la Cluj-Napoca și la Sighet.
Evenimentele din cadrul centenarului au debutat astăzi, în Auditorium Maximum, la Facultatea de Studii Europene, cu sala arhiplină. Conferința a fost deschisă de către rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, și de Ana Blandiana (care conduce și Memorialul Sighet). Stéphane Courtois a conferențiat astăzi pe tema „Lenin și inventarea totalitarismului”, după care participanții au plecat la Sighet.
Conferința va continua în data de 13 octombrie cu vizitarea Memorialului Sighet (între orele 9 – 10:30), după care vor urma două mese rotunde. Prima masă rotunda va fi moderată de către Stéphane Courtois, care va vorbi pe tema: „Centenarul Revoluției din octombrie. 20 de ani de la publicarea Cărții Negre a Comunismului”. Dennis Deletant va conferentia pe tema: „Gulagului românesc”, iar Liviu Țîrău le va oferi participanților „O privire globală asupra represiunii comuniste”. A doua masă rotundă va fi moderată de către Anneli Ute Gabanyi și va conține 4 prelegeri: Helmut Müller-Enbergs, Revoluția rusă și consecințele ei în Germania; Nikos Marantzidis, Tentația totalitară: revoluția bolșevică și intelectualii greci; Virgiliu Târău, Teroarea pe cote: eliminarea structurilor politice si ale societății civile din România, 1947-1950; Anna Richter, Care sunt îndatoririle noastre față de victimele represiunii sovietice? Experiența centrului Karta.
În 14 octombrie se vor desfășura următoarele două mese rotunde din cadrul conferinței. Dennis Deletant va modera 4 prelegeri: Henri Locard, Regimul Kmerilor roșii; Anneli Ute Gabanyi, România și crizele comunismului mondial; Armand Goșu, Rusia – 100 de ani după; Patryk Pleskot, Opoziția în Polonia comunistă: evoluție și represiune. Liviu Țîrău va modera alte patru prelegeri: Anatol Petrencu, Începuturile Gulagului: lagărul de exterminare de la Soloveţk. 1923-1939; Gheorghe Cipăianu, Dimensiunea religioasă a represiunii. Biserica Catolică și regimul comunist din România; Mircea Munteanu, Drepturile omului și represiunea comunistă în volumele Foreign Relations of the United States; Albert van Goudoever, The importance of being dissident in communist society.
Conferința se va încheia în 15 octombrie prin vizitarea Cimitirului Săracilor, parte a Memorialului Sighet, și printr-o vizită în Maramureș.
https://www.ziardecluj.ro/centenarul-revolutiei-din-octombrie-100-de-ani-de-represiune-debutat-astazi-la-cluj-cu-o-sala-arhiplina