Home » Română » Memorial » Revista presei » Radio România Cultural: Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Memorialul de la Sighet, un spațiu al speranței

Radio România Cultural: Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Memorialul de la Sighet, un spațiu al speranței

posted in: Revista presei

 marti 17 octombrie 2017, ora 21.10

Redactor Dan Manolache

Memorialul de la Sighet, un spatiu al sperantei. Invitati, organizatori si participant la Conferinta cu tema “Centenarul revolutiei din 1917. 100 de ani de represiune.” Desfasurat in perioada 12- 15 octombrie la Cluj Napoca si la Sighetul Marmatiei: Ana Blandiana presedintele Fundatiei “Academia Civica, prof.univ. dr. Anneli Ute Gabanyi, dr. Ioana Boca, prof.univ.dr. George Cipaianu, prof.univ.dr. Virgiliu Tarau.

           Privesc orice zi petrecuta in incinta Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet ca pe o…. sansa. Sansa de a reflecta asupra valorilor care ma calauzesc in viata, asupra vietii insesi si a sensului ei. Este un spatiu in care faptele noastre si ale altora, contemporani cu noi, capata alte semnificatii, alte dimensiuni si alte interpretari. Poate pentru ca tragediile inchise intre zidurile sinistrei inchisori in care regimul comunist a intemnitat o parte importanta a elitei politice si spirituale a Romaniei democratice, a Romaniei normale, pot fi aici nu doar inchipuite ci chiar intrevazute si aproape…palpate. In mod aproape paradoxal insa vecinatatea raului nu are aspra mea si cred ca nici asupra celei mai mari parti a sutelor de mii de vizitatori un efect demoralizant. O posibila explicatie este cred ca acolo, in celulele inchisorii, sau aflat oameni care au purtat in suflet, unii pana in ultima clipa de viata, speranta, oameni carora represiunea nu le-a putut invinge demnitatea.

         De aceea  cred ca daca ar trebui sa alegem un loc, un singur loc, in care sa evocam domia comunismului instaurat cu un secol in urma mai intai in Rusia, acesta ar trebui sa fie inchisoarea de la Sighet. Conferinta despre care vom vorbi in aceasta seara a capatat mai multa solemnitate si consistenta desfasurandu-se in acest spatiu in care “memoria insasi este o forma de justitie”.

A fost un eveniment stiintific deosebit nu doar datorita ambiantei in care s-a desfasurat ci, in egala masura calitatii invitatilor si implicit a comunicarilor stiintifice pe care le-au sustinut. Iata doar cateva argumente preluate din program. Asdar, titluri si conferentiari:

 Stéphane Courtois, 20 de ani de la publicarea Cărții Negre a Comunismului dar si Lenin și inventarea totalitarismului

Dennis Deletant, Gulagul românesc

Liviu Țîrău, O privire globală asupra represiunii comuniste        

Helmut Muller-Enbergs, Revoluția rusă și consecințele ei în Germania

Virgiliu Târău, Teroarea pe cote: eliminarea structurilor politice si ale societatii civile din Romania, 1947-1950

Henri Locard, Regimul Kmerilor roșii, stadiul ultim, insangerat al revolutiei comuniste mondiale.

Anneli Ute Gabanyi, România și crizele comunismului mondial

Armand Goșu, Rusia – 100 de ani după

Anatol Petrencu, Începuturile Gulagului: lagărul de exterminare de la Soloveţk. 1923-1939

Patryk Pleskot, Opoziția în Polonia comunistă: evoluție și represiune

Gheorghe Cipăianu, Dimensiunea religioasă a represiunii. Biserica Catolică și regimul comunist din România

Albert van Goudoever, Importanta de a fi dizident in societatea comunista.

Liviu Țîrău, O privire globală asupra represiunii comuniste

Va invitam asadar sa urmariti emisiunea din aceasta seara cu gandul la cei care au fost victimele unui regim si ale unei ideologii ce au devenit functionale cu un secol in urma.