Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » O percheziţie în închisoarea de femei Miercurea Ciuc

O percheziţie în închisoarea de femei Miercurea Ciuc

posted in: Din "marea de amar"
Închisoarea Miercurea Ciuc (foto: captură Memorialul Durerii)

…Nu vă mai spun ce percheziţii se făceau la Miercurea Ciuc. Una-două, te trezeai că te scotea pe sală şi îţi făceau percheziţie. Îmi amintesc de una care trebuie menţionată. Ne-a scos afară din fiecare celulă, pe rând. Noi, din celula noastră, auzeam un zgomot similar celui produs la un control O.R.L. Parcă le-ar fi controlat în gât cu linguriţa…Ne-am gândit că s-ar putea să fie vreo boală. Deţinutele tuşeau. Vine şi rândul nostru. Într-adevăr, ne-au băgat o linguriţă pe gât şi ne-au controlat toată gura… Aveam şi eu un ac, ascuns în gură, pentru că trebuia să ne coasem câte un nasture sau altceva. Mi-au scos acul şi l-au pus pe pervazul geamului, unde erau foarte multe ace. Ne-au controlat pe toate şi ne-au luat şi nenorocitul acela de ac, pe care îl aveam pentru strictă necesitate. După percheziţie, s-au luat măsuri drastice: cele la care s-au găsit ace au fost duse la izolator, unde au avut zile grele, în frig. Vă daţi dumneavoastră seama ce frig era iarna, la Miercurea Ciuc. Celor care eram foarte bolnave − mie, Lucreţiei Jurj şi celorlalte − nu ne-au făcut, chipurile, nimic, nu ne-au dus la izolator. Am scăpat ca printr-o minune, pentru că eram în infirmerie, aşa de bolnave.

Altă dată, ne-au scos paturile din infirmerie şi am dormit pe jos, deoarece ne-au prins dând pâine pe coşul de la sobă. În celula de lângă noi erau „vieţaşele”, condamnate pe viaţă, cărora noi le dădeam pâine prin coş. Ne-au prins şi ne-au scos paturile. Am dormit trei zile pe jos, fără căldură, bolnave cum eram, iar fetele condamnate pe viaţă, multe dintre ele tinere − erau foarte multe tinere − au primit aceeaşi pedeapsă. De atunci au început să facă percheziţii mai dese.

 

din Aristina Pop Săileanu, Să trăiască partizanii până vin americanii! Povestiri din munţi, din închisoare şi din libertate, interviu de Liana Petrescu, cu o prefață de Romulus Rusan, editor; aparat critic și postdocumentare Virginia Ion, Fundația Academia Civică, 2008

 

***

Aristina Pop (n. 1931) a fost arestată în 8 martie 1953 şi condamnată la 20 de ani muncă silnică. Motivul: a activat în organizaţie contrarevoluţionară. A fost eliberată din închisoare în 1964.