În perioada 1 martie-30 iunie 2019 echipa Memorialului Sighet a organizat mai multe workshopuri cu 88 de elevi din Sighet, Argeș și București.
Workshopurile au fost organizate în cadrul proiectului european Monumente ale memoriei. Unul din scopurile proiectului a fost promovarea informațiilor despre monumente ale memoriei europene în rândul elevilor și încurajarea lor de a face propria lor cercetare pentru a afla istoria unor monumente care sunt importante pentru istoria locală.
Echipa Memorialului le-a vorbit elevilor despre modalitățile prin care societățile comemorează istoria națiunilor lor. Elevilor li s-a cerut să aleagă un monument și să cerceteze nu doar circumstanțele creării respectivului monument, dar mai ales cum funcționează prezența acelui monument în sensibilizarea comunităților locale. Elevii au lucrat singuri sau în grupuri mici, sub coordonarea echipei Memorialului. Rezultatele acestor cercetări au fost prezentate în cadrul workshop-uri lor
Monumente ale memoriei, 1918-2018 este un proiect educațional implementat în Polonia, Cehia, Slovacia și România de cinci organizații ale societății civile care sunt implicate în activități de promovare a cunoștințelor despre trecut și a educației civice și istorice:
- Krzyżowa Foundation for Mutual Understanding in Europe (Polonia),
- Paweł Włodkowic Institute (Polonia),
- Centrum pro dokumentaci totalitnich rezimu, z.s. (Czech Republic),
- Post Bellum SK (Slovakia),
- Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței (Romania).
Printre participanții la proiect s-au numărat elevi, studenți, cercetători, experți în domeniul istoriei, educației civice și istorice și profesori din Polonia, Cehia, Slovacia și România.