Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Revolta țăranilor din Frătăuții Noi, 7 august 1949

Revolta țăranilor din Frătăuții Noi, 7 august 1949

posted in: Din "marea de amar"
Arhiva foto a Memorialului Sighet, fond Ziarul România Liberă

În Frătăuţii Noi, ţăranii s-au revoltat la 7 august 1949, iar motivul a fost acelaşi cu cel al izbucnirii revoltei din Calafindeşti: strângerea recoltei la arie.

În după-amiaza zilei de duminică, 7 august, în comuna Frătăuţii Noi a sosit o îndrumătoare, membră a UFDR, pe nume Hilda Rotaru, împreună cu un alt membru de partid din Rădăuţi. Îndrumătoarea a încercat să prezinte, în faţa câtorva sute de ţărani, adunaţi lângă Sfatul Popular, lămuriri despre noua politică agrară a regimului comunist, în special asupra rostului ariilor. Întrebată de femeile prezente la întrunire cu ce îşi vor hrăni familiile dacă recolta va fi dată statului, îndrumă-toarea le-a răspuns să se descurce cum pot, să le dea să mănânce „buruiene şi urzicuţe”, cum procedaseră şi în timpul foametei. Revoltaţi de răspunsurile îndrumătorului, ţăranii prezenţi la adunare au început să strige că ei nu vor să ducă recolta la arie, că nu vor colhoz ca în Rusia, au început să scandeze lozinci anticomuniste şi antiso-vietice şi au aruncat cu pietre în îndrumători.(…)

Între timp, din sediul Sfatului Popular au fost anunţate Miliţia şi Securitatea de la Rădăuţi, care au ajuns în comună la scurt timp. La început trupele de Miliţie şi Securitate i-au somat pe locuitorii din Frătăuţii Noi să se retragă, însă aceştia nu au dat înapoi, ba mai mult, au început să strige şi să arunce cu pietre. După ce au tras în aer, văzând că mulţimea de oameni rămâne neclintită, organele de Securitate şi de Miliţie au tras în plin în ţărani. Acţiunea represivă a autorităţilor s-a soldat cu patru morţi şi mai mulţi răniţi. În urma revoltei ţăranilor din Frătăuţii Noi au fost ucişi: Ion Davidean, de 17 ani; Ion Andrişan, de 17 ani; Ilarion Cuciurean, de 27 de ani, şi Vasile Isopescu, de 18 ani, acesta din urmă mort mai târziu, la Rădăuţi.(…)

Miliţia şi Securitatea au trecut la arestări, reţinând mai mulţi ţărani care încercau să fugă sau să se ascundă de organele de represiune. Cei arestaţi au fost îmbarcaţi în camioane, împreună cu morţii, şi duşi la Rădăuţi.

 

Din studiul introductiv din ”Să ne răsculăm că pământu’ ne ține pi toți”. Revolte împotriva colectivizării din Nordul Moldovei. Mărturii culese de Daniel Popa și Zenova Pavlică, editor, studiu itnroductiv și aparat critic Virginia Ion, seria Recviem pentru țăranul român nr. 7 (serie inițiată de Romulus Rusan), Fundația Academia Civică, 2019