Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Și am făcut cu căruța șase săptămâni de la Cernăuți până la Baia de Aramă

Și am făcut cu căruța șase săptămâni de la Cernăuți până la Baia de Aramă

posted in: Din "marea de amar"

LUCIA CIREȘ: Mi-au povestit că luaseră un cojoc de-al lui bunicu’, de acela mițos, o tuhoarcă, și țineau tuhoarca deasupra mea ca să nu mă ningă, mă desfășa mama și încălzea apă în gură și mă ștergea puțin-puțin ca să încetez din urlet. O perioada tata cu mama și cu mine am mai mers cu trenul, un tren de marfă, și mama ținea minte că era o doamnă cu doi copii, probabil plecaseră fără provizii, fără nimic și copiii aceia plângeau întruna: „Numai pâine, numai pâine, numai pâine” și mama din ce a avut ea pentru mine, din ce luaseră ei, a potolit și foamea lor.

 

AUREL SOCOLESCU: Ne-a pus mama în căruță, că tata murise la ’43. Ne-a urcat mama cinci copii, și ce-a putut să ia într-o căruță, da, da, da, ce-a putut să ia într-o căruță, cinci copii, mâncare pentru noi și pentru cal… restu’ nimic. Nici n-a închis ușa cu cheia, a lăsat ușa numai așa închisă și animalele în grajd, le-a pus mâncare, le-a lăsat liber din lanț, le-a pus ciubere cu apă și trifoi în grătar sus, ca să nu moară de foame până le-o lua cineva. Și am făcut cu căruța șase săptămâni de la Cernăuți până la Baia de Aramă, în Mehedinți, într-o comună.

 

ION LAZU: La un moment dat, în timp ce noi eram în tren și mama se ocupa de noi, fratele meu mai mare a coborât nu știu de ce și trenul a plecat. Mama a început să strige disperată pe geam: „Copilul meu, copilul meu” și atunci oamenii care erau pe peron, pentru că erau pe peron sute și mii de oameni, l-au luat pe brațe și l-au tot dat pe de-asupra capetelor, au fugit pe lângă tren până l-au băgat pe geam pe fratele meu.

 

Lucia Cireș, interviu realizat de Mariana S. Țăranu, 22 martie 2021 (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezis­tenței – Centrul Internațional de Studii asupra Comu­nismului, Arhiva de Istorie Orală, interviul nr. 3825)

Aurel Socolescu, interviu realizat de Andreea Cârstea, 26 aprilie 2009 (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezis­tenței – Centrul Internațional de Studii asupra Comu­nismului, Arhiva de Istorie Orală, interviul nr. 2749)

Ion Lazu, interviu realizat de Georgeta Pop, 24 februarie 2021 (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezis­tenței – Centrul Internațional de Studii asupra Comu­nismului, Arhiva de Istorie Orală, interviul nr. 3817)

 

și publicate în Georgeta Pop (ed.), De la refugiu la deportare. Mărturii ale refugiaților din Basarabia și Bucovina, Fundația Academia Civică, 2021