Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței a primit, din partea Președintelui României, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, în semn de apreciere pentru ”efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”.
Joi, 17 martie 2022, la Spațiul Expozițional al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din București (str. Jean Louis Calderon, nr. 66) a avut loc – cu întârziere din cauza pandemiei – ceremonia de înmânare a înaltei distincției de către dl arh. Sergiu Nistor, consilier prezidențial.
În alocuționea sa, dl Sergiu Nistor a explicat că atunci când s-a pus problema cine merită să primească Medalia Aniversară a Centenarului Marii Uniri, alegerea Memorialului Victimelor Comunismului a fost de la sine înțeleasă, pentru că Sighetul este un loc simbolic unde s-au stins mulți dintre cei care au făcut Marea Unire. ”M-am bucurat enorm că primul sit din România – și deocamdată singurul – care a primit Marca Patrimoniului European este Memorialul Sighet. Îl binemerită. Și mă bucur că vă văd înconjurați aici de tineri, pentru că dacă nu le vorbim tinerilor, arătându-le suferința pe care se clădește libertatea noastră de astăzi, înseamnă că am abdicat de la misiunea noastră civică.” a spus în încheiere consilierul prezidențial.
Dna Ana Blandiana a mulțumit pentru medalie și a spus că i se pare absolut firesc ca momentul aniversării Centenarului să fie legat de Memorialul Victimelor Comunismului, pentru că, la Sighet, cei care au făcut unirea, după ce au creat o țară au fost pedepsiți pentru că au creat-o și au fost transformați din eroi în victime.
”Trebuie să nu uităm și să ne aducem mereu aminte că noi nu suntem numai urmașii părinților fondatori ai națiunii române, ci și urmașii celor care i-au martirizat, pedepsindu-i în felul acesta pentru că nu fuseseră indiferenți, că își iubiseră țara, că își închinaseră toată viața creării României ca stat european, ca stat modern. Iar datoria noastră este să exorcizăm această crimă de neimaginat și de nejustificat în logica rațională a istoriei.
Memorialul de la Sighet este bucata de pământ cu cea mai mare densitate a istoriei, a celor două istorii pe care le-am străbătut .
Medalia oferită Memorialului Sighet este sublinierea acestei realități, pe care trebuie să nu o uităm.” a concluzionat Ana Blandiana.
Cu acest prilej oaspeții au vizitat și expoziția „Dușmancele poporului”, despre femei victime ale represiunii comuniste, femei din toate categoriile sociale și de toate vârstele, unele chiar copile, care au suferit arestări, condamnări, deportări, torturi, pentru vina de a se fi opus comunismului.