Miercuri, 30 aprilie, a avut loc la Spațiul Expozițional al Memorialului Sighet din București un dialog între Niculina Moica, fost deținut politic și elevi de la Genesis College din București.
Întâlnirea s-a defășurat în cadrul expoziției Dușmance ale poporului, o expoziție despre femeile victime ale represiunii comuniste și a fost moderată de Virginia Ion, curatorul expoziției.
Mulțumim dnei profesor Eliza Aftenie și dlui profesor Dragoș Pârcălabu, precum și elevilor de la Genesis College pentru vizită!
***
Niculina Moica
În 1959, pe când era elevă de liceu, Niculina Moica a intrat în organizaţia anticomunistă „Uniunea Tineretului Liber”, constituită din iniţiativa unui coleg de liceu. La 15 iunie 1959, toţi membrii organizaţiei au fost arestaţi. Niculina Moica avea 15 ani şi jumătate. La scurt timp după arestarea sa, la 13 iulie 1959, a fost ridicat şi tatăl său, Petru Moica. Judecaţi de Tribunalul Militar Cluj într-un proces în care au fost implicate aproximativ 20 de persoane (cea mai mare parte elevi de liceu), membrii grupului au primit condamnări cuprinse între 10 ani temniţă grea şi 25 ani muncă silnică. Niculina Moica, la fel ca tatăl ei, a primit o condamnare de 20 ani muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale”. După cinci ani, în care a trecut prin penitenciarele Târgu Mureş, Jilava, Botoşani, Arad, Oradea, Niculina Moica a fost eliberată la 23 iunie 1964, prin graţiere.
***