Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet a aniversat ieri 15 ani de la infiintare, lansand cu acest prilej proiectul “Muzeul de luat acasa“, un DVD cu o vizita virtuala a Memorialului Sighet.
Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei a fost initiat in 1992 de Ana Blandiana, presedintele Aliantei Civice, si are activitate publica din 1997. In ianuarie 1993, Ana Blandiana a predat proiectul Memorialului la Consiliul Europei. Consiliul Europei a nominalizat in 1998 Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de pastrare a memoriei continentului, alaturi de Memorialul de la Auschwitz (Polonia) si Memorialul Pacii de la Caen (Franta). Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet a aniversat ieri 15 ani de la infiintare, printr-o ceremonie organizata la Uniunea Scriitorilor, lansand proiectul “Muzeul de luat acasa”, un DVD cu o vizita virtuala a Memorialului Sighet. In acelasi timp, pe holul institutiei a fost vernisata o expozitie dedicata scriitorilor si artistilor care au suferit represiunea comunista. “Una din caracteristicile Muzeului de la Sighet – in egala masura calitate si defect – este aceea de a fi prea dens, cu prea multe informatii care nu pot fi asimilate intr-o vizita care dureaza cateva ore. Or, din cei 45.000 de vizitatori ai muzeului de anul trecut, multi si-au luat camere la hotel pentru a ramane mai multe zile ca sa aprofundeze toata aceasta informatie. De aici s-a nascut ideea de a descoperi si oferi o modalitate de «dare acasa» a ceea ce se vede in muzeu.
«Muzeul de luat acasa» este un DVD care poate fi introdus in computer pentru a vizita muzeul virtual facand click din etaj in etaj, din sala in sala, din document in document pentru a le vedea detaliate pe ecran.” ne-a declarat Ana Blandiana.
Ansamblu de interes national
In salile muzeului, intrat in ghidurile turismului cultural, s-au adunat 100.000 de fise de detinuti politici, 5.000 de ore de inregistrari de istorie orala, 40.000 de pagini rezultate din simpozioane si scoli de vara, mii de fotografii. In 1997, cand cladirea a fost reabilitata, Memorialul a fost adoptat de statul roman, care l-a declarat “ansamblu de interes national”.
un articol de Iulia Vaida
articol aparut in “Romania Libera”, 30 ianuarie 2008, www.romanialibera.ro