Home » Română » Memorial » Evenimente » In memoriam PETRUSKA SUSTROVA

In memoriam PETRUSKA SUSTROVA

posted in: 2023, Evenimente
Petruska Sustrova, alături de Libuse Valentova și Romulus Rusan, la Memorialul Sighet, la inaugurarea sălii dedicate Primăverii de la Praga și Revoluției de catifea, iulie 2005

Am aflat cu multă tristețe de plecarea dintre noi a

scriitoarei si jurnalistei cehe PETRUSKA SUSTROVA (1947-2023)

Petruska Sustrova a fost condamnată la 2 ani de închisoare politică, în 1969, pentru luările sale de poziție împotriva invaziei sovietice din Cehoslovacia, din august 1968. A fost semnatar al Chartei 77 și, apoi, unul dintre purtătorii de cuvânt ai acestei importante mișcări a societății civile cehoslovace, dar și organizatoare a Comitetului pentru Apărarea Cetățenilor Arestați pe Nedrept, organizație apărută ca urmare a represaliilor care apăruseră în Cehoslovacia după Charta’77.

A participat la numeroase ediții ale simpozioanelor și Școlii de Vară de la Sighet. Într-una din vizitele sale prin muzeu ne-a dat ideea ca să prezentăm și activitatea disidenței anticomuniste din alte țări. S-a implicat, apoi, alături de profesoara Libuse Valentova și de prietenii de la Libri Prohibiti, în organizarea expoziției permanente dedicate Primăverii de la Praga și Revoluției de catifea.

 

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Prietenii de la Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

 

***

Dispariția Doamnei Sustrova ne face să regretam nu doar sfârșitul unei vieți pline de entuziasm și de dăruire, ci și nesiguranța că în locul ei va putea apărea cineva asemănător.
Mi-o amintesc vorbind elevilor de la Școala de Vara a Memorialului de la Sighet despre Charta’77, printre ai cărei inițiatori și lideri s-a numărat, și povestind cu nostalgică mândrie despre metodele de rezistență intelectuală din Cehoslovacia anilor ’80 ai secolului trecut.
Și mi-o amintesc în timpul unei recepții de la Gdansk – în cadrul marii sărbătoriri a 20 de ani de la victoria în alegeri a Solidarnosc – cum am văzut-o, retrasă într-un colț împreună cu Lech Walesa și Vaclav Havel, și râzând cu hohote ca niște copii la amintirea unei întâmplări din timpul rezistenței lor comune. Erau ca o dovada a simplității și umanității istoriei.

Dumnezeu să o odihnească și să o răsplătească pentru tot ce a făcut!

Ana Blandiana