Domnei Niculina Moica îi urăm mulți ani cu sănătate!
Am stat la Arad până s-au întâmplat evenimentele în Cuba. Într-o noapte ne-au îmbarcat – adică ne-au scos din camere, ne-am strâns bocceluţa, pentru că atâta aveam – şi ne-au urcat în nişte camioane… Acesta este un moment care m-a marcat şi mi-a rămas aşa în imagine. Eram păzite de nişte militari care ţineau mitralierele îndreptate spre noi. Eram în camioane şi ne duceau la gară, să ne suie în vagoanele acelea speciale pentru deţinuţi. Şi nu pot să uit imaginea aceea din noapte, cum ne păzeau de parcă am fi fost cine ştie ce criminali, care au făcut cine ştie ce lucruri odioase. Cele mai multe erau nişte femei amărâte, bolnave, care mai de care, unele cu ani mulţi în puşcărie…
După eliberarea din închisoare m-am întors în Reghin. Sigur, m-au pus să semnez hârtia de rigoare că dacă aud ceva mă duc şi spun şi aşa şi mai aşa. Bineînţeles că nu m-am dus niciodată.
…Am stat ce am stat şi am început să-mi caut de muncă. Toată lumea – adică nu toată lumea, să nu vorbesc cu păcat – dar marea majoritate se ferea şi le era frică de mine. Am avut colegi care nici nu m-au mai salutat.
Mi-am găsit servici la o brutărie. Eram zilier, nu eram cu carte de muncă. Câteva luni am curăţat cartofi pentru pâine, știți că se face în Ardeal pâinea cu cartofi. Lucram mai mult noaptea. Curăţam cartofi ca să aibă pentru pâinea de a doua zi. Ţin minte că mă ardeau pălmile de la cartofii pe care îi curățam. Şi am lucrat 2 sau 3 luni acolo.
Pe urmă…datorită unor oameni care mă ştiau, îmi cunoşteau părinţii, ne cunoşteau de atâţia ani, încet-încet m-au ajutat să scap de nişte munci mai grele. Am intrat în brutărie, am lucrat ca muncitoare, pe urmă la magazie şi tot aşa, încet-încet… Pe urmă m-am înscris la liceu, la fără frecvenţă şi am temrinat liceul. Apoi am început să muncesc în contabilitate şi asta am făcut câţiva zeci de ani.
Fragment din interviul cu dna Niculina Moica, realizat de Cristina Păun, la 10 aprilie 2008, Arhiva de istorie orală a Memorialului Sighet, interviul nr. 2552
Niculina Moica