un articol de Alexandra Bădicioiu
De ziua internationala a Gulagului, Academia Civica a prezentat recensamintul populatiei persecutate de regim, realizat pe 93.000 de fise de detentie. Peste jumatate dintre detinuti au fost tarani si muncitori.
Presedintele Basescu ceruse studii ca sa poata condamna comunismul. “Ei bine, iata dovezile”, a inceput Ana Blandiana prezentarea “recensamintului ororii”. Peste jumatate dintre detinutii regimului comunist au fost tarani si muncitori. Alaturi de ei, au umplut inchisorile functionari, preoti, ingineri, studenti, profesori, avocati, medici sau artisti. O treime dintre detinuti aveau studii primare. Mosierii, marii burghezi sau chiaburii erau invinuiti din start de lupta de clasa.
Restul primeau acuzatiile cele mai diverse.
La trei condamnari – una pentru “uneltire”
“Uneltirea contra ordinii sociale”, care a reprezentat o treime dintre motivele condamnarilor: un calugar a trimis stiri la Roma, un student a lansat zvonuri si a primit trei ani de inchisoare, un plugar “s-a manifestat ca vin americanii si vor arunca bombe atomice”, iar pentru asta a fost condamnat la sapte ani. Au primit ani buni de inchisoare oameni care au cintat imnul regal, care au criticat reforma monetara sau care au omis sa isi denunte familia autoritatilor comuniste.
Fise salvate
“Aceste fise au fost salvate ca prin minune. Depozitul in care erau tinute a fost darimat, iar documentele erau aruncate cu lopata la gunoi”, explica Romulus Rusan, presedintele fundatiei, existenta celor 93.000 de fise care au stat la baza statisticii prezentate ieri. “Pina acum, nici o tara fosta comunista nu a reusit sa isi depaseasca experienta trecutului. Orice fata noua trezeste aceleasi intrebari: A fost informator? A fost o victima? Sau ambele? Nimeni nu este imun la aceste indoieli”, a transmis Vladimir Bukovsky in mesajul sau adresat de ziua internationala a Gulagului.
www.cotidianul.ro, 7 noiembrie 2005