un articol de Irina Tânjală
Cateva sute de oameni au participat la Ziua Portilor Deschise la fosta inchisoare comunista de la Sighetu Marmatiei.
Ca in fiecare an de sarbatoarea Inaltarii Domnului, la Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei de la Sighetu Marmatiei a fost Ziua Portilor Deschise. Fundatia Alianta Civica, condusa de Ana Blandiana si Romulus Rusan, si Centrul international de studii asupra comunismului au reusit sa transforme vechea inchisoare ruinata dintr-un spatiu tenebros intr-un muzeu modern. Memorialul de la Sighet a fost primul din lume dedicat victimelor comunismului. Pe rand, celulele penitenciarului au devenit sali cu tematica proprie, o impresionanta lectie de istorie pentru orice vizitator. “Fiecare camera a insemnat pentru mine o jumatate de an de stat in biblioteca”, ne-a spus Ana Blandiana. si fiecare este interesanta prin subiectul prezentat si prin scenografia sa: Sala demnitarilor, Scrisori in inchisoare, Academicieni, Rezistenta in munti, Comunismul kitsch etc. In Memorialul de la Sighet sunt omagiati sute de oameni politici, scriitori, academicieni, personalitati care au fost incarcerate aici sau in alte penitenciare din tara, precum Iuliu Maniu, Dinu Bratianu sau Constantin Argentoianu, toti trei stinsi din viata in acest loc, dar si multi altii care s-au opus regimului comunist, ramasi anonimi.
“Nu ne aflam la o inchisoare oarecare, ci la un esafod”
Peste 100 de oameni, printre care fosti detinuti politici, au participat la manifestarile organizate la Sighet in aceasta zi. Au fost vernisate noi sali ale muzeului, au fost lansate cateva volume care vorbesc despre viata in timpul dictaturii comuniste, iar fosti colegi de suferinta s-au regasit in spatiul unui penitenciar care le-a schimbat destinul. Printre acestia, preotul ortodox Gavrila Burzo si preotul greco-catolic Tertulian Langa, care s-au imbratisat in fata multimii adunate – gest emotionant, care a adus aminte ca regimul comunist
i-a oprimat pe slujitorii credintei, indiferent de originea lor: ortodocsi, catolici, protestanti sau evrei. “Nu ne aflam la o inchisoare oarecare, ci la un esafod, unde atatea vieti au fost sacrificate”, a spus preotul Tertulian Langa. “Este un templu al martirilor romani care s-au rastignit aici. Martirul este cel care, cu pretul suferintei sale, spune adevarul si sufera pentru credinta sa”. Ana Blandiana, cea care a infiintat Memorialul, a vorbit despre scopul realizarii acestuia: “Am dorit ca adevarurile generatiei dumneavoastra, care a stat in inchisoare, sa nu dispara ca apa in nisip, sa fie cunoscute de cei care vin, pentru a nu le fi rusine de inaintasii lor si pentru a intelege ce traiesc astazi. E un templu al memoriei propriei noastre fiinte, in masura in care intelegem istoria pe care am lasat-o in urma: de ce au fost atatea victime, de ce unii au fost martiri, iar altii calai…”.
Doina Cornea: “Trecutul e scris in subconstientul nostru”
In Cimitirul saracilor, parte a Memorialului de la Sighet, au fost sfintite o cruce, un altar si un monument funerar in interiorul caruia au fost depuse, in cadrul unei ceremonii, urne cu pamant adus din localitati romanesti in care au existat victime ale regimului comunist: Gherla, Aiud, Jilava, Cluj, de pe traseul Canalului, din Muntii Banatului, din Vrancea, Pitesti, Targu Ocna, Miercurea Ciuc, Blaj, Constanta, Codlea, de la minele din Cavnic s.a. “Atat de putin interes ne dam ca sa aflam ce s-a intamplat in acea perioada, cu toate ca trecutul e scris in subconstientul nostru”, a spus Doina Cornea, participanta la manifestarea de la Sighet. “Latura morala, atitudinea civica, sensibilitatea, bunatatea au fost distruse in noi. Ceea ce ne lipseste cel mai mult este iubirea. Trebuie sa refacem aceasta legatura de la semen la semen”. Consiliul Europei a decretat ca Memorialul de la Sighet este unul dintre cele mai importante locuri de pastrare a memoriei Europei, alaturi de Memorialul de la Auschwitz si de Memorialul Pacii din Normandia.
» Memorialul de la Sighet a fost primul din lume dedicat victimelor comunismului. Pe rand, celulele penitenciarului au devenit sali cu tematica proprie, o impresionanta lectie de istorie pentru orice vizitator.
România Liberă, 10 iunie 2008