un articol de Florentin Năsui
Scriitorul Romulus Rusan, directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului şi moderator al Şcolii de Vară ce s-a desfăşurat la Memorial Sighet în organizarea Fundaţiei Academia Civică, Fundaţiei „Konrad Adenauer” şi Ministerul Educaţiei – a ţinut să se fotografieze lîngă focul de tabără, cu cei 3 tineri istorici sigheteni, care au participat alături de alţi 47 de liceeni din România şi Republica Moldova la această a XII-a ediţie, încheiată luni.
Romulus Rusan : „Cel mai tînăr cursant a fost Cosmin Turda. Avînd doar 13 ani şi fiind fiul colegei noastre de la Memorial, unde a avut acces permanent şi ocazia de a afla multe despre acest muzeu, el a fost admis fără concurs la această ediţie a şcolii, la care a fost foarte activ. De altfel şi celelalte două fete, absolvente de a XI-a, au fost foarte bine pregătite” .
Dorina Lenuţa Marchiş:”În curînd împlinesc 18 ani. Sunt elevă în clasa a XII-a la Colegiul naţional „Dragoş Vodă”. Profesori de istorie i-am avut pe Marius Voinaghi şi Horaţiu Vescan. Împreună cu colega mea, Anca Verdeş din Deseşti am scris o lucrare pentru admiterea la această şcoală, documentată în satele de pe Mara, dar şi în Deseşti.
A fost vorba despre colectivizarea în Maramureş. Informaţii despre acest proces care a durat vreo 10-12 ani în Maramureş am cules intervievîndu-i pe bătrînii comunităţilor prin care am umblat. Unul dintre ei, considerat în acele vremuri chiabur, chiar a fost deportat. Am mai descoperit un cetăţean care, făcînd propagandă în favoarea cooperativizării în Săpînţa a fost alungat de consăteni şi nevoit să se stabilească în altă localitate, în cazul de faţă fiind vorba de comuna Deseşti. Dacă nu frecventam aceste cursuri,nu cred că mai aveam vreodată ocazia să cunosc atîtea detalii despre comunismul din ţările est-europene. Nici într-un manual, nici într-o carte de istorie nu găseşti aceste informaţii. Nici măcar pe Internet nu poţi găsi aşa ceva. Dacă ştiam mai repede de aceste cursuri, veneam aici încă din clasa a IX-a . Noi suntem la profilul socio-umane, cu 3 ore de istorie pe săptămînă şi chiar vrem să mergem mai departe pe istorie”.
Anca Verdeş: „De această şcoală am aflat de la cei 2 profesori de istorie. Chiar dacă am locuit în gazdă, la Sighet, nu am ştiut mai nimic despre Memorial nici despre această Şcoală de Vară. Mi-a plăcut foarte mult Şcoala pentru că am avut ocazia să cunosc multe personalităţi şi să aflu foarte multe amănunte şi poveşti interesante de care multă lume nu a auzit. Această Şcoală este deosebit de interesantă şi cred că merita să vii aici în fiecare an. Am mai văzut o fată din Sighet, care mai venea la cursuri, deşi era supărată că nu a fost admisă. Concurenţa a fost de 5 pe un loc”.
Cosmin Turda: „ Intru în clasa a VIII- a, la Şcoala „George Coşbuc”. De 7 ani, de cînd lucrează mama la Memorial, frecventez acest Muzeu, iar de 4 ani asist la cursurile Şcolii de vară organizate aici. La această ediţie mi-au plăcut prelegerile despre revoltele anticomuniste din Ungaria, Cehia, Bulgaria, România. Din cîte am aflat de la dna Ana Blandiana, la cele XII ediţii au fost admişi la această Şcoală doar 6 tineri din Maramureş, cam din tot atîţia candidaţi” .