Home » Română » Centrul de Studii » O carte pe zi » Elena Spijavca, Munci şi zile în Bărăgan

Elena Spijavca, Munci şi zile în Bărăgan

posted in: O carte pe zi

Casa din Baragan construita de deportatii din Banat1951

27 septembrie
Chin şi vai şi amar. Lipim de câteva zile şi nici n-am timp să scriu ceva.
Mâncare foarte seacă, că ne-am secătuit de tot şi cu lucru peste puterile noastre.

28 septembrie
Spre seară Liusic îmi spune să ies afară şi ce văd? Dănuţ, căţărat pe o piramidă de chirpici, parcă ar fi un cocoşel.

29 septembrie
Am lipit faţada casei până târziu. Azi am primit un colet de la Valea, cu rufe, rochiţă de stambă, ciorapi de bumbac şi de mătase pentru mine, 6 m. de finet, nişte scrumbii, câteva mere, dar culmea nici o scrisorică.   N-am mai primit de la ea, de o lună şi mai bine, nici un rând.

(…)

7 octombrie
Am scăpat de bordei, grea a fost mutarea, dar suntem de acum în casă!
Altă belea, n-avem sobă şi plită pentru a ne încălzi şi a face mâncare.
Am umblat câteva zile la vecina Reihtenwald de am făcut mâncare… mare amărăciune pe capul nostru.

9 octombrie
Şi azi s-a acoperit şi s-a sfârşit.
Am bătut scânduri şi la fundurile casei; cu scânduri contra legii de aici. Unul l-am şi lipit pe un frig de-mi îngheţau mâinile.

10 octombrie
Liusic e la muncă obligatorie, nu prea am de făcut mâncare şi mai aranjez în marea noastră locuinţă. Am expediat o carte poştală lui Nusic în legătură cu sobiţa şi mulţumire pentru bani, căci am uitat să scriu că luni după masă am primit de la Alice 2000 lei, au picat tocmai la timp, căci am avut cu ce plăti omul pentru lucrul acoperişului.

11 octombrie
Am făcut mâncare, dar la vecinii Reihtenwald, căci n-avem plită pe ce găti. După masă am lipit peretele lateral, şi cu acestea zise şi făcute am terminat cu lipitul.

(…)

24 octombrie
În sfârşit s-a terminat cu casele, dar şi cu instituţiile şi azi e mare eveniment în satul nou, Însurăţei. Noi, toată lumea, am îmbrăcat haine de sărbătoare căci avem recepţia.
O serbare aşa-zisă, au venit şi nişte personalităţi pentru a ne vedea în această zi.
Ieri am spălat rufe şi azi le-am întins, dar cu tot lucrul ce-l aveam, am lăsat toate la o parte, m-am îmbrăcat şi eu, căci am vrut tare mult să fiu prezentă, nu pentru serbare, ci să ascult ce se vorbeşte la sfârşitul lucrărilor.
În sfârşit, suntem gata, chiar şi lăudaţi, dar fără nici o perspectivă de câştig, decât la culesul bumbacului.

(…)

26 octombrie
Azi e Sf. Dumitru, dar am lucrat ca în toate zilele. Am adus laptele, e un lucru mare căci îl aducem tocmai de la dispensar.
Am lipit plita cu baligă, şi am căptuşit carpeta. Azi iar un eveniment, Liusic a fost invitat la comitet pentru serviciu, el plecase la culesul bumbacului.

28 octombrie
Ieri am primit de la Valea în sfârşit o scrisoare, dar cam tristă, cum e în general acum viaţa cam tristă.
Azi e Duminică, am găsit 1,5 kg carne şi jumătate de zi am pregătit şi o aşa-zisă plăcintă.

(…)

4 noiembrie
Grozave zile mai trăim. Ieri s-au împlinit trei luni de la plecarea lui Virgil, când au aflat că-i lipsă. Aceste momente nici nu-i nevoie să le mai descriu, căci rămân vii în memorie.
Tocmai terminasem complet cu aranjarea casei, chiar ne simţeam bine, aşteptam peste câteva zile încadrarea şi a dat hodoronc-tronc şi s-au răsturnat toate. Speranţa ne e numai la Dumnezeu, căci noi, oamenii, nu mai putem face nimic! Liusic a plecat la raion, pentru a trimite o telegramă, ca să vină Virgil îndărăt. Sărman copil, nici el nu-i cu mai mare noroc! Chiar mă bucuram, cel puţin el ducea o viaţă mai omenească, dar ne este dat să suferim mereu.

(…)

10 noiembrie
Virgil s-a dus la cules bumbac, Liusic tot la bumbac, numai că la transportat. Am primit o carte poştală de la Dna Pantea.

11 noiembrie
Am strâns vreascuri din pădure cu Virgil.

12 noiembrie
Virgil cu Liusic la cules bumbac.

13 noiembrie
La fel.

14 noiembrie
Am scris o scrisoare Valei şi una Dnei Pantea, iar ei la bumbac şi eu la strâns vreascuri din pădure.

15 noiembrie
O zi la fel ca ieri, o zi caldă şi liniştită, dar zbuciumată pentru o bucată de pâine.

(…)

11 decembrie
Am spălat rufe şi am fiert fasole de la Alice. Liusic a adus lemne cu spatele de la lucrul podului. De fapt, aşa ne încălzim şi facem mâncare.
Vrem să vindem din mobilă pentru alimente, ne-au promis vreo doi, dar nu se prezintă nici unul pentru a definitiva târgul. N-avem (pâine) grâu, deci n-avem din ce face pâine şi din cauza asta o ducem foarte, foarte greu.

13 decembrie
O zi ca toate celelalte, a venit poşta, dar nu ne-a adus nimic, tare aşteptăm bani pentru grâu şi lemne.

(…)

24 decembrie
Azi e ajunul Crăciunului şi fiecare are în suflet o speranţă spre mai bine. Liusic e la pod şi a adus lemne cu sacul pe spate. Am făcut mai multe feluri de mâncare: salată [à la] russe, muşchiuleţ de viţel împănat cu usturoi, ruladă din piept de găină, căci avem şi o găină de la Însurăţei. I-a făcut-o cadou gazda unde a stat Liusic când a făcut făină.
Am preparat o supă şi sos de viţel. Am avut mâncare pentru 3 zile, iar după aceea nimic, nici un cartof pentru o supă.

25 decembrie
Zi de mare sărbătoare, pe care am sărbat-o fără biserică, dar am sărbat-o în casă, am cântat şi am citit.

 

 

1952

1 ianuarie
O zi mare în toată lumea, la noi foarte seacă. Şi tristă. Doamne fereşte să fie şi cursul anului tot aşa! Am fost la Tania şi am scris o carte poştală Dnei Pantea. Tot azi a descoperit Liusic că-i curge mult sânge din anus…

4 ianuarie
De 4 zile întruna fac tot „ciorba fulger“, din varză, ceapă şi morcov, acrită cu oţet, de care m-am plictisit grozav. Lemne n-avem deloc, din ceea ce aduce Liusic cu spatele. Aşteptăm numai pachetul trimis din 18 decembrie. Nişte vise proaste avem mereu…

5 ianuarie
Liusic nu s-a dus la lucru, că nu s-a lucrat, dar nici la piaţă nu s-a dus, nici poştaşul nu ne-a adus decât o carte poştală de la Unchiul Jean. A fost o zi cu mare vânt.

(…)

7 ianuarie
Sfântul Ion. Şi azi un vânt teribil. Nici la lucru n-a putut să se ducă Liusic, în schimb am copt pâine în cuptor afară. Apoi asta e ceva de pomină, pe un aşa vânt şi cu ceva zăpadă, să coci pâine afară, dar pâinea s-a copt bine. Tot azi am primit un colet de la Alice, tot cu ceva grăsime şi slănină, 1 kg ulei – soia, zahăr, nuci şi făină.
Acum, desigur, am din ce să fac mâncare, dar tot mă frământ, cum să fac, să nu se termine prea iute, că iar nu-i nimic!
Acum e greu la noi cu lemnele. Din ce aduce cu spatele Liusic de la pod. E foarte scumpă căldura noastră. Dar sperăm să primim bani pe lucru şi să cumpărăm lemne.
De la Victor am pierdut speranţa de a mai primi bani pe acele obiecte, dar nici o carte poştală nu primim de la el, ca să ştim barem cum stau lucrurile.

8 ianuarie
O zi ca toate celelalte. Dănuţ e bolnav. De vreo două zile se simte mai bine.
Avem cea mai mare zăpadă de până acum. Virgil a venit cu pantalonii uzi până sus din cauza zăpezii.

 

 

Din Elena Spijavca, Munci şi zile în Bărăgan, Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2004