posted in: From "the sea of bitterness"
(n. în 1937 la Bucureşti)
În toamna anului 1956 era student în anul II la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti. A fost printre studenţii care în 5 noiembrie 1956 se aflau în Piaţa Universităţii în speranţa că se va declanşa o revoltă similară cu cea de la Budapesta.
A fost arestat la 7 noiembrie 1956 sub acuzaţia că „a instigat pe unii studenţi să participe la acţiuni provocatoare anunţându-i pe aceştia data şi locul când vor avea loc asemenea acte”. Este condamnat, în 1957, la 1 an închisoare în procesul „lotului Rusiecski”.
La câţiva ani după eliberare, reuşeşte să îţi reia studiile universitare, dar nu la Facultatea de Drept, ci la Facultatea de Filologie, secţia Limba Engleză.
“Atmosfera era, aş spune, una de teroare. La fel, zilnic apăreau la avizier înştiinţări pentru eliminarea din facultate a unor studenţi…Aveam colegi cu care vorbeam, era o preocupare permanentă, nu era tineretul de acum, era cu totul alt tineret (…) Preocuparea asta obsesivă, discuţiile erau permanente, era tot timpul o stare de aşteptare deşi trecuseră, practic, zece ani de la bolşevizare României, de la ocuparea României, dar mai exista încă o vagă speranţă. Mai funcţiona, încă, fie şi minimal, o inerţie şi populaţia acestei ţări arăta cu totul altfel.”
fragment dintr-un interviu cu Mircea Tatos, Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei
***
Lotul Rusiescki
Tribunalul Militar Bucureşti pronunţa, la 23 mai 1957, sentinţa în procesul în care au fost implicaţi studenţii de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, arestaţi noiembrie 1956: Dan Mugur Rusiescki , şeful lotului, a fost condamnat la 4 ani închisoare, Radu Surdulescu şi Florin Caba , la 3 ani închisoare, Alexandru Malinescu , student an I I.A.T.C. şi Eugenia Florescu , la 2 ani închisoare, Mircea Tatos , Aurel Moldovan şi Dan Constantin Stavarache la câte 1 an închisoare corecţionala, Paul Mitroi , Alexandru Dincă şi Mihai Cezar Busuioc , la 6 luni închisoare, iar Radu Gabrea , Vladimir Trifu şi Marin Stănescu au fost achitaţi.
citeşte şi
În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie