Anul acesta, Şcoala de Vară a Memorialului Sighet s-a desfăşurat între 14 şi 21 iulie sub o formă deosebită. Dacă la cele zece ediţii anterioare au participat o sută de elevi, ediţia 2008 (a unsprezecea) a fost un experiment-antrenament pentru eventuala introducere în programa şcolară a cursurilor despre represiunea comunista. Au fost prezenţi cincizeci de profesori de liceu şi cincizeci de elevi, care, în paralel cu audierea cursurilor, au imaginat lecţii de istorie recentă, aşa cum îşi închipuie că ar trebui să se desfăşoare în viitorul apropiat. O particularitate a acestei ediţii a constat în raportarea acestei pedagogii a istoriei recente şi la experienţa altor ţări Despre relaţia dîntre argumentele condamnării comunismului şi situaţia actuală din românia au discutat în jurul mesei rotunde mai mulţi membri ai Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste (Sorin Iliesiu, Romulus Rusan, Vladimir Tismăneanu – preşedinte al comisiei -, Cristian Vasile, acad. Alexandru Zub), care au discutat în ce măsură recomandările acestui raport au putut fi aplicate în cei aproape doi ani scurşi de la prezentarea lui.
Dintre numele participanţilor din străinătate la această şcoala de vară s-au diştins cele ale binecunoscutului profesor englez Dennis Deletant, ale scriitorului german Hans Bergel, ale istoricului Leon Volovici de la Universitatea din Ierusalim, ale lui Jerzy Eisler, directorul Institutului Memoriei Naţionale de la Varşovia şi ale celor doi comunistologi de talie mondială Stéphane Courtois şi Thierry Wolton.
Şcoala de Vară de la Sighet a fost organizată de Fundaţia Academia Civică în colaborare şi cu sprijinul financiar al Fundaţiei Konrad Adenauer şi al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, beneficiind şi de sprijin din partea Institutului Polonez, Serviciului Cultural al Ambasadei Franţei la Bucureşti şi al firmei Alcatel Lucent.