Home » Français » Mémorial » Revue de presse » AFP: Primul memorial dedicat victimelor comunismului în Europa de Est marchează 20 de ani de existenţă

AFP: Primul memorial dedicat victimelor comunismului în Europa de Est marchează 20 de ani de existenţă

posted in: Revue de presse

Foşti deţinuţi politici şi dizidenţi din Europa de Est au marcat, duminică, la Sighetu Marmaţiei (România), 20 de ani de la inaugurarea primului memorial dedicat victimelor comunismului, pe locul unei foste închisori, relatează AFP.

 

 

Unic în felul său în Europa, memorialul-muzeu de la Sighet evocă iadul trăit de sute de mii de oameni în timpul deceniilor de comunism (în perioada dintre Al Doilea Război Mondial şi 1989), în ţări precum România, Polonia, Cehia sau Ungaria. 

Memorialul a fost fondat pe locul fostei închisori politice de la Sighet, la graniţa cu Ucraina, de către poeta română Ana Blandiana, ale cărei poezii au fost interzise de fostul dictator Nicolae Ceauşescu, şi de către soţul ei, scriitorul Romulus Rusan, cu sprijinul Consiliului Europei. 

“Închisoarea de la Sighet a fost un coşmar pentru democraţie în România”, a declarat Rusan pentru AFP, amintind de cei aproximativ 200 de demnitari, politicieni, preoţi şi intelectuali care au fost deţinuţi în secret în această închisoare şi dintre care 54 şi-au găsit sfârşitul aici. 

Muzeul de la Sighet, unde există şi un centru de studii şi care găzduieşte de asemenea o şcoală de vară pentru tineri, aminteşte de detenţiile arbitrare în condiţii inumane, de hărţuirea morală, de deportări şi de supravegherea de zi cu zi la care au fost supuşi cei care au cerut mai multă democraţie în Europa de Est şi cei consideraţi “periculoşi” din cauza funcţiei sau originii lor. 

În România doar, peste 600.000 de persoane au fost condamnate şi închise din motive politice de către regimul comunist între 1945 şi 1989, potrivit centrului de cercetare asociat Memorialului. 

În Republica Cehă, semnatarii Cartei 77, scrisă de Vaclav Havel pentru a cere mai mult respect pentru drepturile omului, au fost la rândul lor victimele represiunii comuniste. Potrivit unuia dintre semnatarii Cartei, Petruska Suskova, prezentă duminică la Sighetu Marmaţiei, Memorialul le oferă celor din Europa occidentală posibilitatea de a vedea cum a fost realitatea în fostele ţări comuniste. “Nu este ceva ce priveşte exclusiv trecutul, deoarece acest tip de pericol există întotdeauna, nu neapărat cu comunismul, ci cu alte tipuri de totalitarism”, a explicat ea pentru AFP.AGERPRES (AS – autor: Ana Bîgu, editor – Mihaela Toth)

 

http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/210116-AFP-Primul-memorial-dedicat-victimelor-comunismului-in-Europa-de-Est-marcheaza-20-de-ani-de-existenta-.html