Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Alexandru Herlea

Alexandru Herlea

posted in: Din "marea de amar"
Profesorul Alexandru Herlea, fotografie din anii 40

(1907-1979)

Doctor în drept și științe economice

Profesor de drept civil și de istorie economică, avocat, ziarist, membru activ al Partidului Național Țărănesc

 

În 1947 este eliminat din învățământul superior.

Profesorul Alexandru Herlea, fotografie de la arestarea din 1949

Este arestat la 15 august 1949, fiind condamnat de Tribunalul Militar al Orașului Stalin la 5 ani închisoare pentru ”crimă de uneltire contra ordinii sociale”.

Încarcerat la Stalin (Brașov) și Văcărești, la 20 februarie 1951 este transferat la Canal (lagărele de muncă Poarta Albă și Valea Neagră). Va fi eliberat la 13 august 1954.

 

După arestarea profesorului Herlea, soția sa, Silvia Herlea, profesoară de filosofie, este dată afară din învățământ, familia pierzând în același timp și casa în care locuia.

 

La 16 martie 1959 Alexandru Herlea este rearestat pe motiv că ar face parte dintr-o organizație subversivă.

Alte 17 persoane au fost arestate sub acuzația că ar face parte din această organizație.

Tribunalul Militar Cluj îl condamnă pe Alexandru Herlea la 20 de ani de muncă silnică pentru ”crimă de uneltire contra ordinii sociale”.

Din același lot au mai făcut parte: Gheorghe Clinci, condamnat la 3 ani închisoare pentru omisiune de denunț, medicul Axente Gogonea, condamnat la 10 ani temniță grea pentru uneltire contra ordinii sociale, Eugen Lazăr, contabil, condamnat la 18 ani muncă silnică pentru  uneltire contra ordinii sociale, Ioan Marta, condamnat la 5 ani închisoare pentru  uneltire contra ordinii sociale, Mardare Mateescu, condamnat la 3 ani închisoare pentru omisiune de denunț, Nicolae Mălușel, condamnat la 18 ani muncă silnică pentru  uneltire contra ordinii sociale, Victor Metianu, condamnat la 15 ani muncă silnică pentru  uneltire contra ordinii sociale, Moise Mitan, condamnat la 10 ani temniță grea pentru uneltire contra ordinii sociale, Stanciu Moroe, condamnat la 6 ani închisoare pentru omisiune de denunț, preotul ilie Piso, condamnat la 8 ani temniță grea, Gheorghe Runceanu, condamnat la 2 ani închisoare pentru omisiune de denunț, Ioan Săcuiu, condamnat la 4 ani închisoare pentru omisiune de denunț, Dionisie Tătulea, condamnat la 8 ani închisoare pentru omisiune de denunț, Ștefan Terci, condamnat la 3 ani închisoare pentru omisiune de denunț, Ion Tîrîtu, condamnat la 8 ani închisoare pentru omisiune de denunț, Dumitru Voiculeț, condamnat la 3 ani închisoare pentru omisiune de denunț.

 

În cei 4 ani de detenție, Alexandru Herlea este încarcerat la Codlea, Jilava și Văcărești.

Este eliberat la 16 ianuarie 1963, în baza decretului de grațiere nr. 5/1963.

 

La câțiva ani după eliberare este angajat ca cercetător la Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga”.

 

Pentru un portet mai cuprinzător al profesorului Alexandru Herlea

citește și

Virgil Ierunca, Despre Alexandru Herlea (text transmis la Radio Europa Liberă în 1981 și publicat în revista Memoria nr. 12)

 

Elena Helerea, HOMO JURIS – PROFESORUL ALEXANDRU HERLEA (1907 – 1979) 

 

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie

 

© CISAC