Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet este o instituție a memoriei care își propune să lege cele două Europe, de Est și de Vest, printr-o reală cunoaștere reciprocă. Nu putem să visăm la o Europa unită decât în măsura în care vom fi în stare să ne unim nu numai politicile, ci și obsesiile. Iar pentru Europa de Est, deci și pentru România, una dintre aceste obsesii este cea a suferinței pe care a îndurat-o în perioada comunistă și pe care o aduce ca pe o zestre patrimoniului european comun. Pentru că suferința este un patrimoniu. Trauma ultimei jumătăți a secolului trecut este transformată astfel într-un argument al unității Europei, suferința îndurată de fiecare fiind integrată patrimoniului comun.
Prin acordarea Memorialului de la Sighet a atât de înaltei distincții ”Marca Patrimoniului European” se produce în mod simbolic această profundă integrare nu numai a ideilor, ci și a amintirilor și o reală recunoaștere a valorilor prin care ne înrudim.
Apartenența Memorialului la familia de situri care dețin Marca Patrimoniului European ne va ajuta să continuăm să prezentăm lupta pentru democrație și libertate a modelelor umane, morale și politice care sunt prezentate în Memorial și să promovăm necesitatea respectării unor idealuri și valori democratice comune prin cunoașterea experiențelor traumatice recente prin care Europa a trecut în secolul XX.
Primul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței, realizat în România sub egida Consiliului Europei, nu este un drum spre trecut, este un drum care trece prin prezent pentru a ajunge în viitor, iar Marca Patrimoniului European este cel mai frumos dar pe care puteam să-l primim la aniversarea de 25 de ani de la înființare.
Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenţei