Home » Română » Memorial » Evenimente » Ana Blandiana: Neatins de timp, Alexandru Zub

Ana Blandiana: Neatins de timp, Alexandru Zub

posted in: 2024, Evenimente

Nu știu cât de ieșită din comun era imaginea lui Alexandru Zub în ochii ieșenilor, a celor ce îl puteau întâlni zilnic pe stradă, dar pentru mine – probabil pentru că a fost un nume  și o aureolă cu mulți ani înainte de a-l întâlni  – silueta lui din realitate a fost mereu dublată  de un contur oarecum teoretic, aparținând  istoriei culturale sau poate chiar irealității,  și care îl făcea să pară inadecvat cadrului  prezent, neracordat întru totul zilei în curs. Iar  această impresie venea nu doar din aspectul  său fizic, care-i punea figura mult mai potrivit  într-o galerie de portrete pașoptiste decât într-  o sală de ședințe a Academiei de azi,  această impresie venea – pentru mine, cel puțin  – din ciudata și indiscutabila lui legătură cu  Eminescu.

Mult înainte de a-i fi citit vreo carte, știam  că fusese condamnat și stătuse la închisoare  pentru că, student fiind, încercase – o sută de  ani mai târziu – să repete ideea lui Eminescu  de a organiza la Putna o comemorare a lui  Ștefan cel Mare, pentru a face din nou trecutul  să sune ca un ceas deșteptător. Atât de romantica  speranță, care în secolul 19 dezlănțuise  valuri de entuziasm patriotic, nu a dezlănțuit  după al doilea război mondial decât anchetele  Securității, dar asta nu însemna că flacăra  care îl înrudea cu Eminescu nu era de  aceeași intensitate.

Ne-am apropiat și ne-am împrietenit cu  Alexandru Zub abia în 1993, atunci când cei  doi scriitori, care avuseseră ideea unui memorial  al victimelor comunismului, aveau nevoie  de un istoric cunoscut care să le gireze visul și  să participe la întâlnirea cu delegația venită de  la Consiliul Europei să verifice sustenabilitatea  proiectului. I-am rămas profund recunoscători  Domnului Zub că – în pofida aerului său inabordabil,  care ne intimida – nu a șovăit nici o  clipă să se urce în trenul care lega pe vremea  aceea, prin 15 ore de drum Iașul de Sighet, și  să sprijine visul istoric – aproape fără sorți de  izbândă – al fondării unei instituții internaționa- le a memoriei. Apoi, cu atât de perfecta lui  amabilitate – care, în mod ciudat, nu avea nici  o tangență cu sociabilitatea sau socializarea –  a revenit la Sighet aproape an de an în următorul  sfert de secol, lăsând ideile și disponibilitatea  sacrificiului să ne înrudească în povestea  aproape miraculoasă a construcției comune.  De câte ori ajungeam la Iași, vizita în cetatea  lui de cărți de la Institutul „A.D. Xenopol”  – expresivă ca o operă de artă și ca o definiție  a turnului de fildeș – era nu doar o bucurie a  reîntâlnirii, ci și un fragment de protocol, o parte  a traseului pios care insera teiul lui Eminescu,  Biserica Trei Ierarhi, Casa „Vasile Pogor”,  Bojdeuca lui Creangă, Bolta Rece.

Îl găseam  mereu în același loc, în spațiul infim pe care  asediul cărților, manuscriselor, documentelor îl  mai lăsa vieții, pe care istoria îl mai îngăduia  neîncrezătoare prezentului, retras în trecut și  neatins de timp. Iar faptul că nimic nu se  schimba de la o vizită la alta era ca o verificare  a consistenței punctului de sprijin pe care  ni-l alesesem, era o dovadă că ne puteam revendica  în continuare de la modelul pe care îl  întruchipa.

Pentru că de-a lungul deceniilor ne-a  obișnuit să ni se arate mereu neschimbat de  timp, nedegradat de boli, nediminuat de bătrânețe,  ca și cum spiritul său n-ar fi luat act de  regulile cărora ar fi trebuit să se supună, aniversarea  celor 90 de ani ai lui Alexandru Zub  ne surprinde și ne tulbură prin neadecvare.  Perenitatea operei lui și familiarizarea cu istoria  i-au stabilit relații speciale, personalizate cu  timpul, cărora noi nu avem să le adăugăm decât  admirația și recunoștința noastră.    Pentru că de-a lungul deceniilor ne-a obișnuit să ni se arate mereu neschimbat de timp, nedegradat de boli, nediminuat de bătrânețe, ca și cum spiritul său n-ar fi luat act de regulile cărora ar fi trebuit să se supună, aniversarea celor 90 de ani ai lui Alexandru Zub ne surprinde și ne tulbură prin neadecvare.

Perenitatea operei lui și familiarizarea cu istoria i-au stabilit relații speciale, personalizate cu timpul, cărora noi nu avem să le adăugăm decât admirația și recunoștința noastră.

 

Text publicat în Revista Scriptor nr. 117-118, septembrie-octombrie 2024, IN HONOREM Alexandru ZUB – 90