Home » Română » Memorial » Evenimente » 2016 » In memoriam SOLOMON MARCUS. Ana Blandiana, Singurătatea matematicianului

In memoriam SOLOMON MARCUS. Ana Blandiana, Singurătatea matematicianului

posted in: 2016, Evenimente

Solomon Marcus Sighet 2009 Solomon Marcus face parte dintre acele personalităţi cu care te simţi bine să fii contemporan, pentru că simpla lor prezenţă în aceeaşi epocă şi în aceeaşi ţară este o formă de încurajare. Nu o dată mi s-a întâmplat, atunci când aveam motive să nu mă simt bine în lumea literară, să mă consolez gândindu-mă la marii doctori, sau la marii muzicieni, la marii pictori sau la marii matematicieni pe care-i puteam întâlni, pe care-i puteam asculta, cu care puteam schimba idei.

Pe profesorul Solomon Marcus l-am întâlnit şi l-am ascultat pentru prima oară, cu mai mulţi ani în urmă, în cadrul unor dicuţii cu elevii liceului „Grigore Moisil” unde am fost invitaţi împreună. A fost un noroc şi chiar un privilegiu, pentru că l-am descoperit astfel, în faţa adolescenţilor, capabil să implice pe măsura entuziasmului lor, dispus să se mărturisească şi să se explice fără a coborî stacheta intelectuală şi totuşi în stare să se facă înţeles şi să transmită bucuria cunoaşterii, miracolul gândirii.

L-am revăzut în aceeaşi ipostază ca invitat al Şcolii de Vară de la Memorialul Sighet, conferenţiind şi răspunzând la întrebări, dar şi punând întrebări el însuşi altor conferenţiari, într-un elan al comunicării, al nevoii de a transmite şi de a înţelege care-i eludau şi vârsta şi titlurile academice, lăsând în prim plan doar efervescenţa intelectuală nereţinută şi neobosită.Solomon Marcus

„Singurătatea matematicianului” (despre care a vorbit în memorabilul discurs de recepţie în Academie) nu este deci refuzul acestuia de a coborî printre ceilalţi, ci incapacitatea acestora de a-l urma. Visez o lume în care poeţii să facă spre matematică tot atâţia paşi cât a făcut Solomon Marcus spre poezie.

 

Ana Blandiana

 

din volumul Întâlniri cu Solomon Marcus, Editura Spandugino, 2010