Andronic Gâza: Atunci, m-o bagat într-o cameră la Sfat aşia, cu forţa. M-o băgat în buhaiu’ cela, aşa o cameră fără lumină, fără nimic – mai prinde câte un vagabond di pi drumuri, înainte, şî îi baga acolo. Şî acolo n-am stat mult. D-acolo m-au dus în maşână la poartă. Aşa m-o zvârlit, ca o barabulă…
Daniel Popa: Cât aţi aşteptat în maşină?
A.G.: Poate… să zâcem o jumătate di ceas.
D.P.: În timpul ăsta, i-au mai adus şi pe alţii în maşină?
A.G.: Da. O adus f’o 40.
D.P.: Dar ce fel de maşină era?
A.G.: Un camion.
D.P.: Avea prelată?
A.G.: Nu mai avea nicio prelată. Poate ave, da’ n-o dăschis-o.
D.P.: Eraţi culcat pe jos?
A.G.: Jos. Culcat jos.
D.P.: Erau şi miliţieni acolo?
A.G.: Da. Doi sau trei era, nu mai ştiu. Şî când am ieşât din Sfat, am văzut că l-o spălat pi unu’ cu mătura, în pârâu, c-acolo îi pârâu. Era împroşcat cu sânje…
D.P.: Era mort şi-l spălau?
A.G.: Da. Îl spălau cu…
D.P.: Ştiţi cine era acela?
A.G.: Ei, da’ şe am mai ştiut, că era la o distanţă aşe, ca până în casa aşeea, poate şî mai diparte. Şî, în timpu’ ăsta, prindea şî aducea acolo în maşână.
D.P.: Şi de acolo unde v-au dus?
A.G.: La Miliţie la Rădăuţi.
D.P.: Acolo v-au anchetat?
A.G.: Daaaa. Anchetat. Bataie!
D.P.: Cum vă băteau?
A.G.: Ne-o culcat pi tăţi jos şî atunci te farma exact ca pi…
D.P.: Cu ce?
214
A.G.: Cu ciobotele.
D.P.: Se urcau pe dumneavoastră?
A.G.: Da. Da.
D.P.: Ce vă cereau să spuneţi?
A.G.: Nimic.
D.P.: Vă dădeau bătaie pur şi simplu, fără nici un motiv?
A.G.: Da. N-avea ce să ne motiveze. Ş-apăi că m-o luat la anchetat. Sara. „Nu vă place regimu’?”, parcă ne zâcea anchetatoru’, da’ numai ţâu minti exact tăt.
Fragment din interviul cu Andronic Gâza (născut la 15 februarie 1919, în Frătăuţii Noi (judeţul Suceava), şapte clase primare, ţăran, căsătorit, un copil. A fost reţinut şi anchetat în urma revoltei împotriva colectivizării din Frătăuţii Noi, realizat de Daniel Popa în octombrie 1999, Arhiva de Istorie Orală a Memorialului sighet, interviu nr. 1024B2, și publicat în ”Să ne răsculăm, că pământu’ ne ține pi toți”. Revolte împotriva colectivizării din Nordul Moldovei, mărturii de Daniel Popa și Zenovia Pavlică, editor, studiu introductiv și aparat critic Virginia Ion, Fundația Academia Civică, 2019