Vineri, 20 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus au fost prezentate cărțile publicate în 2015 de Centrul Internațional de Studii asupra Comunimului din cadrul Memorialului Sighet
Evenimentul a fost moderat de Romulus Rusan, directorul științific al CISAC și editor al cărților publicate sub egida Centrului. Au vorbit Ana Blandiana, Teodora Stanciu, Ion Andrei Gherasim, Andrea Dobeș, Mihaela Udrescu și Silviu B. Moldovan
În anul 2015 șase noi cărți au fost editate de Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului al Memorialului Sighet.
Armata din umbră. Studii despre colaboratorii neoficiali ai STASI de Helmut Müller-Enbergs, traducere din limba germană de Laura Berceanu. Volum apărut în Colecția Documente
Volumul publicat aparţine lui Helmut Müller-Enbergs, cercetător încă din 1992 în cadrul Oficiului Federal pentru Studierea Arhivelor STASI („Oficiul Gauck”). Cercetătorul german ne prezintă, din unghi sociologic, psihologic şi statistic, modul de recrutare şi funcţionare a uriaşei armate de informatori infiltraţi în societatea şi în structurile statale din fosta RDG. Precedenta lucrare a cercetătorului german publicată în România („Agenţii, informatorii şi spionii STASI în Republica Federală Germania”, Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 1999) era dedicată extinderii „armatei din umbră” şi dincolo de frontiera intergermană de pe Oder. Müller-Enbergs este, de asemenea, alături de Katharina Kilzer, editorul unei cărţi apărute în Germania: „Geist hinter Gittern. Die rumanische Gedenkstäte Memorial Sighet” (Frank & Timme, Berlin, 2013; varianta românească: „Spirit printre gratii. Memorialul românesc de la Sighet”, Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2014).
Gulliver în Ţara Minciunilor de Ion Eremia
Scrisă de-a lungul a aproape trei ani (1956-1958) ca un act de asumare a unei necesare lucidităţi, cartea – menită iniţial a ajunge în Occident ca o nouă mărturie privind realităţile distopice, insuficient cunoscute, din spatele ademenitorului discurs comunist – a devenit, prin trădare, corp delict în cadrul unui infam proces comunist, finalizat cu pronunţarea unei sentinţe „exemplare”, prin care autorul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Conceput ca o satiră alegorică de sorginte swiftiană, romanul, scris cu o doză de penitenţă de către un om care aparţinuse regimului, reprezintă în fapt mărturia unei răvăşitoare transformări existenţiale şi trădează un protagonist care – asemenea eroului lui Arthur Koestler din romanul Întuneric la amiază – ajunsese să se îndoiască de toată lumea şi, mai presus de orice, de el însuşi şi care spera ca, prin scris, să răscumpere momentele de pactizare cu un regim deopotrivă injust şi abrutizant.
Şcoala Memoriei 2014. Conferinţe şi discuţii de la a XVII-a ediţie a Şcolii de Vară de la Sighet. Volum apărut în colecția Istorie orală
Un volum cuprinzând conferinţele şi discuţiile de la cea de-a XVII-a ediţie a Şcolii de Vară de la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Volum alcătuit din trei mese rotunde, dedicate anului revoluționar 1989, moderate de Ana Blandiana, acad. Alexandru Zub și Romulus Rusan: „Revoluția trăită” (participanți: din Timișoara, Daniel Vighi, Miodrag Milin, Traian Orban; din București, Petre Mihai Băcanu, gral. Dan Voinea, Dr. Nicolae Constantinescu, Doina Jela), Basarabia (participanți: Anatol Petrencu, Gheorghe Palade și studenții lor), Anul 1989 văzut dinspre Est și dinspre Vest (participanți: Alicja Wancerz-Gluza – Varșovia, Petruška Šuštrova – Praga, Gyarmati György – Budapesta, Helmut Müller-Enbergs – Berlin, Alexander Dimitrov – Sofia, Katharina Kilzer – Frankfurt, Jardar Seim – Oslo, Mihai Wurmbrand – Torrance, SUA, Liviu Țîrău – Cluj-Napoca, Christian Mititelu – București). Prelegeri individuale pe alte teme au prezentat Alexandra Bellow (Evanston, SUA), Monica Macovei (București), Ruxandra Cesereanu (Cluj-Napoca), Brîndușa Armanca (Timișoara), Jardar Seim (Oslo).
Povestea familiei Motrescu din Vicovu de Jos de Daniel Popa.
Volum apărut în colecția Istorie orală, seria Recviem pentru țăranul român
Volumul cuprinde 13 interviuri din arhiva de istorie orală a Memorialului Sighet, toate însumate realizând o saga a familiei Motrescu. Personajul principal al cărții este Vasile Motrescu, liderul unui grup de rezistență din Bucovina, condamnat la moarte în contumacie în 1956, prins de Securitate 2 ani mai târziu şi executat la 30 iulie 1958 în penitenciarul Botoşani. Cea mai importantă mărturie din acest volum aparține lui Gheorghe Motrescu, fratele lui Vasile. Gheorghe a fost condamnat în 1952 la 6 luni închisoare, a fost rearestat în 1954 şi condamnat la 3 ani t.g. în 1954 pentru că „având cunoştinţă de acţiunile teroriste ale fratelui său, a omis să-l denunţe”. Eliberat în octombrie 1957, în 1958 este rearestat şi condamnat la „muncă silnică pe viaţă” pentru că „a ajutat cu alimente şi cu bani pe teroristul Motrescu V.”. A fost graţiat în aprilie 1964. Sofia și Pintilie Motrescu, părinții lui Vasile, au fost și ei arestați și încarcerați, la fel ca și frații Constantin și Ioan Motrescu. În jurul absenței lui Vasile se desfășoară, de altfel, destinul întregii familii Motrescu. Părinții, cei trei frați (în frunte cu Gheorghe), verii, verișoarele, cumnații, dar și vecinii și majoritatea consătenilor din Vicovu de Jos sunt urmăriți zi și noapte, obligați să se pândească între ei, bănuiți că îl găzduiesc sau îl ajută cu îmbrăcăminte sau alimente. (Ei sunt povestitorii din această carte). Anchetele la Rădăuți și Botoșani nu dau nici un rezultat, în ciuda torturilor sălbatice la care sunt supuși. Volumul cuprinde și o secțiune de anexe, cu documente și fotografii din arhiva CISAC.
Ilie Lazăr. Consecvența unui ideal politic de Andrea Dobeș
Volum apărut în colecția Biblioteca Sighet
O monografie dedicată lui Ilie Lazăr, personalitate emblematică a Maramureșului, fruntaș al Partidului Național Țărănesc în perioada interbelică. Studiul urmărește viața și activitatea sa politică, începând din anii primului război mondial, urmate de prezentarea intervențiilor în Parlamentul României în calitate de deputat al Maramureșului. Rămas consecvent convingerilor sale democratice, în perioada regimului comunist a fost nevoit să suporte calvarul detenției politice, urmate de o atentă supraveghere a Securității. Volumul se bazează pe documente de arhivă inedite (doar dosarul de urmărire informativă deschis de Securitate are peste 700 0 pagini) și pe presa vremii. Volumul cuprinde și o anexă de documente și fotografii din arhiva familiei și din arhiva CISAC.
Solidaritatea este superlativul libertății. Alianța Civică – privire după 25 de ani