Home » Deutsch » Gedenkstätte » Nachrichten » Campanii de istorie orală realizate de Memorialul Sighet

Campanii de istorie orală realizate de Memorialul Sighet

posted in: Nachrichten

În cursul anului 2008, cercetătorii din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei au organizat mai multe campanii în vederea strângerii de mărturii de istorie orală pentru arhivă Memorialului Sighet, care conţine, până în prezent peste 5000 ore de înregistrări.

Astfel, în perioada februarie-martie 2008 echipa de muzeografi şi ghizi a muzeului Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, formată din Robert Furtos, Adela Ulici, Gabriela Kadar şi Kondrat Norbert, a realizat o amplă campanie de înregistrări de istorie orală în satele din Maramureş, pe tema colectivizării agriculturii în anii 50 şi reacţiile ţăranilor la această. Aceasta campanie se va materializa în realizarea unui volum pe această temă, care va fi publicat la începutul anului viitor.

În luna mai o echipă formată din Andreea Carstea şi Cristina Păun, cercetători în cadrul Departamentului de Istorie Orală, a făcut o campanie de înregistrări la Fundata, judeţul Ialomiţa, în cadrul căreia au fost realizate interviuri cu persoane deportate în această localitate în anul 1951.

În perioada 28 octombrie-1 noiembrie o altă campanie de înregistrări de istorie orală a fost făcută în judeţele Harghita şi Covasna – Miercurea Ciuc, Gheorghieni, Lăzarea, Ozunca -, cercetătorii Departamentului de Istorie Orală (Angela Bilcea, Andreea Carsea şi Cristina Păun) realizând aproximativ 20 interviuri cu persoane care au fost închise în perioada comunista.

În afara acestor campanii realizate de cercetătorii Memorialului Sighet, interviuri de istorie orală au mai fost făcute şi de colaboratorii Departamentului de Istorie Orală, elevi şi studenţi. în acelaşi timp, mai mulţi profesori de istorie participanţi la ediţia din acest an a Şcolii de Vară au arătat un interes crescut pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi. Astfel, dascăli din Botoşani, Bucureşti, Galaţi, Piatra Neamţ, Turnu Severin au devenit colaboratori ai Departamentului de Istorie Orală sau au iniţiat cercuri de istorie orală, cu participarea elevilor din şcolile în care predau.