Sale!

Anii 50. Câteva vieți

Original price was: 20,00 lei.Current price is: 14,00 lei.

SKU: 11102023 Categories: ,
editor Georgeta Pop

Colecţia Istorie orală, Nr: 45

ISBN: 978-606-8924-22-9
Nr. pagini: 176 p.
Format: 130 x 200 mm
Apariţie: octombrie 2023

 

Tema acestui volum, o culegere de înregistrări de istorie orală, a pornit de la preocuparea de a surprinde diversitatea de reacție a oamenilor la evenimentele ce au urmat celui de-al doilea război mondial în granițele României. Era o țară aflată teoretic în zona de influență sovietică, practic sub ocupația trupelor sovietice; era oboseala tuturor oamenilor după anii de război; era schimbarea profundă a regulilor ce guvernau societatea, o schimbare despre care cei mai mulți au crezut și mai ales au sperat din tot sufletul că va fi doar un val care trece. Dar valul a măturat vechile tipare de viață bazate pe o scară a valorilor morale și materiale în care trăiseră până atunci.
Selecția înregistrărilor a pornit de la ideea că trebuie cât mai mult exemplificate evenimentele care schimbă viața societății, și asta pentru că, deși la nivel individual reacțiile sunt atât de diferite, de nuanțate, totuși, doar împreună realizează tabloul general al epocii.

Înregistrările au fost realizate cu oameni care povestesc despre acțiunile lor din tinerețe, dar și despre urmările acestor acțiuni.

Interviurile, realizate între anii 1994 – 2001, cele mai multe făcute de studenți implicați în programul de istorie orală al Fundației Academia Civică (deveniți peste ani istorici, ziariști, profesori) au meritul de a fixa atmosfera de confuzie dar și de speranță care domnea în țară.

…Am încercat să demonstrăm, prin întocmirea acestui grupaj de înregistrări de istorie orală, cât de variat a putut fi răspunsul la frământările din epocă. Este rolul istoriei orale să consemneze trăirile oamenilor, cu motivația faptelor, cu îndoiala care apărea uneori, cu speranța care le însoțea opțiunile și cu urmările pe care le-au suportat. Talentul de povestitor al celui intervievat are desigur importanță în reușita transmiterii fiorului de viață, întrebările celui ce ia interviul de asemenea, dar personalitatea vor-bitorului este cea care se impune cu adevărat. Au fost reacții diferite pentru că și oamenii sunt diferiți. Nu este rolul nostru în această carte să judecăm, dar este datoria istoricului să încerce reconstituirea profilului unei epoci.
Pe parcursul editării textelor am intervenit doar pentru a face o expunere pe cât posibil clară, coerentă și pentru a elimina digresiunile care obturau tema principală. Înregistrările acestea reprezintă o parte mică din Arhiva de Istorie Orală a Fundației Academia Civică, care își așteaptă cercetătorii.

Georgeta Pop

editor