Exerciții de memorie

Titlu: Exerciții de memorie

Editor: Romulus Rusan

Carte editată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul F.A.C. – Memorialul Sighet
Colecția „Biblioteca Sighet“, nr. 10

Ediții pe hârtie:
ISBN: 973-98437-6-X, Nr. pagini: 312, Apariţie: 1999

 

Ana Blandiana

Una dintre puținele bucurii pe care le-am trăit în acest sfârșit de lume, de secol, de mileniu, a fost descoperirea adolescenților care au scris această carte. Totul a început de la căutarea unei soluții pentru selectarea tinerilor cu adevărat interesați de istoria ultimei jumătăți de secol, ca să participe la Școala de Vară de la Sighet. Am avut ideea organizării unui concurs de răspunsuri la întrebarea „Ce știu eu despre anii comunismului?, sperând ca rezultatele să ne pună nu numai în fața unui număr de copii talentați și pasionați, ci și a căilor prin care istoria nescrisă încă trece frontierele dintre generații.

Rezultatele testului au depășit cu mult, și în mai multe privințe, așteptările noastre. Anunțul concursului, publicat în ziarele de la București, a fost preluat de ziarul ”Flux” din Chișinău și răspândit până în ultimele sate de pe Nistru, încât răspunsurile au acoperit aria aproape completă a provinciilor vechii Românii căzute pradă comunismului și s-au constituit într-o comparație sui generis între gradele de intensitate a terorii în diferitele state locuite de români.

În același timp, numărul mare al răspunsurilor și distribuția lor uniformă pe întreg teritoriul țării au transformat rezultatele inițiativei noastre într-un adevărat sondaj de opinie, a cărui analiză poate oferi concluzii tulburătoare pe multiple planuri, de la cel istoric și sociologic la cel psihologic și literar.

Elevii cărora le-am adresat didactic întrebarea n-au trăit aproape deloc în anii comunismului, comunismul nu este pentru ei decât o aură negativă reverberată de memoria amputată a bunicilor sau de orizonturile fantastice și nesigure ale primei copilării. Ei încearcă să înțeleagă ce-i întrebăm, încearcă să ne facă să înțelegem ceea ce au înțeles și ne fac părtași, într-un mod aproape miraculos, mirării lor existențiale în fața absurdității răului și a bănuielii că n-a fost încă înfrânt.