Frații Lapedatu – artizani ai României moderne în generația Marii Uniri

0,00 lei

Clear selection
SKU: N/A Category:

Titlu: Frații Lapedatu – artizani ai României moderne în generația Marii Uniri

Conferință prezentată la Paris, La Maison Roumaine, 8 octombrie 2016
Autor: Dr. Andreas Wild
Ediție pe hârtie: Broșură editată de Fundația Lapedatu, 2017



Frații Lapedatu – artizani ai României moderne în generația Marii Uniri

Frații Alexandru și Ion Lapedatu sunt exemplari pentru generația zisă a „Marii Uniri” a României de după primul război mondial. Trăgându-se dintr-o familie cu rădăcini în mediul rural din Transilvania, s-au ridicat grație studiilor și s-au impus în viața politică și socială a națiunii, aducând contribuții semnificative în cultură (Alexandru) și în economie (Ion) pentru edificarea unui Stat modern care ajunge la apogeu în pragul celui de-al doilea război mondial. Cei doi frați asistă la creșterea dominantă a fascismului, apoi la preluarea puterii de către comunism, terminându-și viețile în condiții tragice, în culmea disperării. Astăzi istoria lor găsește o rezonanță din ce în ce mai mare pentru că soluțiile înțelepte pe care le-au dat problemelor complexe din vremea lor, acțiunile lor hotărâte și chiar traiectoria vieților lor reprezinta o referință și o sursă de inspirație în adresarea provocărilor cu care se confruntă lumea contemporană.

Fragment
Spre sfârșitul anilor treizeci, România devenise una dintre țările prospere ale Europei și ale lumii, progresând pe toate planurile. Anul 1938 marchează apogeul economic al țării. Dezvoltarea industrială este în plin avânt. Moneda este puternică și are o acoperire în aur superioară cerințelor. Cultura înflorește.
Acest enorm efort de construcție de aproximativ două decenii nu poate fi atribuit unei singure persoane, nici măcar unui grup restrâns. Este munca unei întregi generații. Evoluția țării se bazează pe numeroase contribuții ca acelea aduse de frații Lapedatu. Au contribuit desigur personalități de prim rang ca Regele Ferdinand și Regina Maria, prim-miniștrii ca frații Brătianu sau Maniu, dar în egală măsură industriașii, finanțiștii, savanții, artiștii și politicienii locali și naționali, personalitățile vieții publice și ale sectorului privat mai mult sau mai puțin cunoscute, care au determinat progresul țării, fiecare în domeniul său – și nu în ultimul rând nenumărații anonimi care au muncit intens și din ale căror eforturi a rezultat o țară mai bună și o viață mai bună.
În acest context, viața, acțiunile și contribuțiile fraților Lapedatu sunt exemplare pentru ceea ce a fost bun, progresist, serios și reușit în România dintre războaie: o perioadă mítică, a cărei istorie trebuie încă scrisă.
Și care din nefericire se termină în catastrofă.

Dr. Andreas Wild, Vicepreședinte al Fundației Lapedatu

Additional information

Autor

Anul

Editura

Format

,