Salcia, un lagăr al morții

Category:

Titlu: Salcia, un lagăr al morții

Autor: Alexandru Mihalcea

Cu acest volum inaugurăm seria de autor Alexandru Mihalcea. Îi mulțumim dlui Alexandru Mihalcea pentru că ne-a pus la dispoziție cărțile sale, apărute în formatul clasic, pe hârtie, la editura Ex Ponto, pentru a fi publicate în format în digital în biblioteca virtuală a Memorialului Sighet.

Alexandru Mihalcea a fost arestat în 1959, pe când era  student la Facultatea de Filozofie – Ziaristică din cadrul Universităţii Bucureşti. Arestat împreună cu alţi colegi de facultate, în urma unui denunţ, a fost acuzat de „uneltire contra ordinii sociale”, condamnat la 4 ani închisoare. A fost eliberat în 1963. A publicat numeroase evocări, cuprinse ulterior în cartea „Uranus-Gherla, via Salcia”. Este autorul mai multor cărți despre perioada comunistă.

 

 

 

***

 

Fiecare carte editată de Fundația Academia Civică este pentru cititor o coborâre în infern. O coborâre necesară pentru că, din nefericire, tindem să uităm trecutul, să îl înfrumusețăm, să îl facem respirabil, crezând că aceasta este calea spre liniștea noastră, când, de fapt uitarea este drumul sigur spre repetarea greșelilor care au dus la ororile consemnate de domnul Alexandru Mihalcea despre unul dintre cele mai sinistre locuri are calvarului comunist, colonia-penitenciar de la Salcia.

Lagărul de la Salcia a funcționat 12 ani, timp în care peste 1.500 de oameni au murit – bătuți, înfometați, torturați.

Ceea ce deosebește această carte de altele din această tragică serie este precizia cu care sunt cunoscuți călăii de la Salcia care prin rechizitoriul nr. 7/27.02/1954, au fost trimiși în fața Tribunalului Militar. Cele 21 de cadre ale DGLCM-MAI împreună cu 14 deținuți șefi de brigadă, componenții lotului „Salcia“, au fost acuzați de infracțiuni de „instigare la omor prin torturi urmate de executare, crima de omor prin torturi, abuz în serviciu, profanare de cadavre, vătămare gravă a integrității corporale“.

În ciuda constatărilor teribile făcute de procurori, ancheta s-a transformat într-o mascaradă. În 1957, Alexandru Drăghici, noul ministru al Afacerilor Interne, propune Prezidiului Marii Adunări Naționale, iar acesta aprobă, decretul de grațiere nr. 403/22.08.1957. Un decret de amnistie, de fapt, având în vedere că torționarii sunt reîncadrați în sistemul penitenciar. Câțiva ani mai târziu, întărind cinismul comunist, Ceaușescu îi trimite la refacere în stațiunile patriei.

Partea pozitivă a acestei mascarade este faptul că cei 35 de torționari sunt exact numiți pentru vecie cu delictele lor, Salcia rămânând unul dintre puținele locuri ale Gulagului românesc documentat prin acte oficiale.

Partea a doua cărții este o culegere de texte, mărturie sau de literatură, despre dimensiunile suferinței neamului românesc. Ana Blandiana, Max Bănuș, Ioan Ioanid sunt numai o mică parte dintre cei care contribuie la această frescă înfricoșătoare, abominabilă a unui trecut pe care îl exorcizăm doar cunoscându-l.

Delia Oprea

 

Ediție pe hârtie: EDITURA EX PONTO, 2009, ISBN: 978-973-644-889-8

© 2022 Fundația Academia Civică pentru versiunea.pdf Acrobat Reader

Este permisă descărcarea liberă, cu titlu personal, a volumului în acest format. Distribuirea gratuită a cărții prin intermediul altor situri, modificarea sau comercializarea acestei versiuni fără acordul prealabil, în scris, al Fundației Academia Civică sunt interzise și se pedepsesc conform legii privind drepturile de autor și drepturile conexe, în vigoare.

Fundația Academia Civică: www.memorialsighet.ro