Ultimele însemnări

Category:

Titlu: Ultimele însemnări
Autor: Ion I. Lapedatu

Ediția pe hârtie: Editura C2Design, Braşov 2006, ediţie îngrijită, prefaţă şi note de Ioan Opriş, indice de persoane, rezumat, 144 p. +44 foto, 16 documente.

Ultimele însemnări
Ioan Opriș
Arhivele CNSAS oferă nenumărate documentele întocmite de cei care prin instituţiile specializate urmăreau activitatea foştilor demnitari atât în timpul celui de al Doilea Război Mondial cât şi în perioada comunistă. Serviciul Special de Informaţii şi ulterior Securitatea n-au lăsat să le scape vorbele, comentariile, corespondenţa celor pe care îi considerau importanţi, vectori de orientare pentru contemporani sau cu un potenţial mare de influenţă în societate.
În aceste însemnări sunt adunate textele care privesc trei etape din viaţa economistului Ion Lapedatu 1876-1951): primul oglindeşte un aspect singular referitor la practicile oneroase pe seama banului public din timpul regelui Carol al II lea, profitor şi venal în adjudecarea de câştig. Celelalte două însemnări sunt precis încadrate în timpul celui de al Doilea Război Mondial, din 22 noiembrie până în 26 noiembrie 1943, respectiv 12 august 1944 – 13 aprilie 1945 şi-l privesc pe Ion Lapedatu în mod direct. În acest răstimp acesta lucra ca viceguvernator la Banca Naţională, instituţia fiind direct implicată în economia de război. Documentele redau detalii privind atmosfera din Bancă şi opinii referitoare la participarea României în conflictul militar. Inedite şi deosebite sunt însemnările din august ’44, vădind o bună evaluare a situaţiei politice şi modul în care a fost întâmpinată schimbarea radicală de la 23 august.
Mandatul de guvernator al Băncii Naţionale încredinţat lui Ion Lapedatu în acele condiţii excepţionale s-a dovedit o soluţie menită să asigure stabilitatea bancară şi financiară. Rezultă din însemnări echilibrul pe care acesta l-a promovat, identificând soluţii pentru a face faţă cerinţelor de participare la război şi de asigurare a obligaţiilor economice asumate. Dar totodată şi de veghere asupra stabilităţii monetare. Un plus de claritate pe seama cunoaşterii conflictelor politice şi a mecanismelor prin care gruparea comunistă, susţinută de sovietici, a monopolizat puterea rezultă din evaluarea economistului. Numeroase şi noi aspecte privesc liderii politici ai momentului, inclusiv pe Dr. Petru Groza, ca şi măsurile luate de guvernanţi pe seama vinovaţilor de război.
Scrise sub imediata presiune a evenimentelor, aceste însemnări aduc nuanţe în interpretarea unor fapte istorice de importanţă capitală şi redau opiniile lucide ale unui reputat expert. Lucrarea a beneficiat ca suport documentar şi de o expoziţie dedicată fraţilor Lapedatu, aceasta fiind prezentată şi recomandată de Muzeul Judeţean Braşov chiar de ziua lor la 14 septembrie 2006.