Luni, 26 martie 2018, a avut loc la Plovdiv – capitală culturală europeană în 2019 – ceremonia de acordare a Mărcii Patrimoniului European
9 situri au primit din partea Comisiei Europene distincția Marca Patrimoniului European. Distincțiile au fost înmânate în timpul ceremoniei de Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Amelia Gesheva, viceministrul Culturii din Bulgaria și Mircea Diaconu, europlarlamentar, vicepreședinte al Comisiei de Cultură a Parlamentului European. Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Sighet a primit importanta distincție.
La ceremonia de la Plovdiv au participat, alături de delegația Memorialului – Ana Blandiana, președintele FAC, Ioana Boca, director executiv, Virginia Ion, secretar științific, Gh, Mihai Bârlea, membru al Consiliului Director al FAC -, E.S. Ion Gâlea, ambasadorul României la Sofia, Horia Scubli, primarul orașului Sighet, Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Iulian Bulai, deputat în Parlamentul României, Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului, Alexandra Țînțăreanu, Institutul Național al Patrimoniului.
Photo: European Commission; Sighet Memorial
Comisia Europeană a decis pe 1 martie să acorde Marca Patrimoniului european la 9 situri ce marchează sau simbolizează lupta pentru istoria, integrarea, idealurile și valorile europene. Ceremonia de acordare a mărcii va avea loc la 26 martie la Plovdiv, în Bulgaria.
Cele 9 situri sunt:
- Leipzig’s Musical Heritage Sites (Germany)
- Dohány Street Synagogue Complex (Hungary)
- Fort Cadine (Italy)
- Javorca Church (Slovenia)
- Former Natzweiler concentration camp and its satellite camps (France and Germany)
- Sighet Memorial (Romania)
- Bois du Cazier (Belgium)
- Village of Schengen (Luxembourg)
- Maastricht Treaty (The Netherlands)
Astfel 38 de situri vor deține de acum Marca Patrimoniului European. Comisia Europeană a luat decizia pe baza propunerilor făcute de un juriu independent care a analizat aplicațiile conform unor criterii bine stabilite.
Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: “Uniunea Europeană este construită pe valori precum pace, libertate, toleranță și solidaritate. Acestea nu trebuie să fie considerate ca fiind un dat, trebuie să actionăm pentru a le păstra în fiecare zi. Toate siturile de pe lista de patrimoniul cultural european promovează aceste valori și ne amintesc de toți cei care au luptat să le instaureze și să le păstreze. Aștept cu nerăbdare să sărbătoresc cele nouă situri ce vor fi adăugate pe listă în timpul Anului european al patrimoniului cultural în 2018.”
Un juriu independent înființat de Comisie a ales în decembrie 9 noi situri dintr-o listă de 25 de candidaturi din 19 state membre care au participat la această inițiativă.