Home » English » Memorial » News and Events » Clubul Memoriei: SLOMR 35 ani

Clubul Memoriei: SLOMR 35 ani

posted in: News and Events

Joi, 27 februarie 2014, în spaţiul expoziţional permanent al Memorialului Sighet din Bucureşti (str. JL Calderon nr. 66) a avut loc o nouă întâlnire în cadrul Clubului Memoriei.

 

Tema lunii februarie: 35 de ani de la înfiinţarea Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii (SLOMR).

 

Invitatul de onoare a fost dr. Ionel Cană, fondatorul SLOMR.

 

 

 

 

în imagine: Ana Blandiana, gazda evenimentului şi dr. Ionel Cană

 

Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii  din România (S.L.O.M.R.) a fost constituit la începutul anului 1979, la Bucureşti, din iniţiativa dr. Ionel Cană, căruia i s-au alăturat pr. Gheorghe Calciu şi ec. Gh. Braşoveanu. 

S.L.O.M.R. devine cunoscut începând din 4 martie 1979, când apelul său este difuzat de postul de radio „Europa Liberă”. Sindicatul nu era organizat piramidal, pe verticală, ci orizontal, în reţea, dând posibilitatea fiecărui aderent de a forma nuclee.

Imediat, pe adresa dr. Cană au început să sosească adeziuni din întreaga ţară, primii membri S.L.O.M.R. fiind muncitori de la Şantierele Navale din Turnu Severin. După câteva zile Securitatea a trecut la primele arestări.

Revista sindicatului socialist francez C.F.D.T. estima la circa 2.000 numărul membrilor S.L.O.M.R..

Condamnaţi la închisoare în 1979, conducătorii S.L.O.M.R. sunt eliberaţi în 1980, în încercarea demagogică de a arăta străinătăţii că în România epocii ceauşiste drepturile omului sunt respectate. În următorii ani ei vor fi însă puşi în situaţia de a lua calea exilului.

 

Dr. Ionel Cană, iniţiatorul S.L.O.M.R., ca medic de întreprindere, a cunoscut îndeaproape problemele sociale şi a conceput un program de luptă sindicală pentru respectarea drepturilor economice, sociale şi politice, program  care a stat la baza organizării unui sindicat ce trebuia să fie o alternativă la sindicatul aservit Puterii. 

Arestarea conducătorilor şi a celor ce aderaseră la S.L.O.M.R. a zădărnicit existenţa sindicatului liber în ţară, dar, în timpul exilului în S.U.A., dr. Ionel Cană  a înfiinţat în 1988 Secţia externă a S.L.O.M.R., organizaţie recunoscută de Confederaţia Generală a Sindicatelor de la Geneva.

În 1990 dr. Ionel Cană se reîntoarce în România.

 

 

 

citeşte şi

Un sfert de veac de la SLOMR